/ Nyheder / For mange lejeboliger i Aarhus: “Jeg er overbevist om, at det ikke er en vedvarende krise”

For mange lejeboliger i Aarhus: “Jeg er overbevist om, at det ikke er en vedvarende krise”

For øjeblikket har Aarhus overskud af lejeboliger. Grunden til det skal findes i blandt andet befolkningstilvækst og studieby status, men der er ingen grund til bekymring, lyder det fra Bjarke Roed-Frederiksen i et debatindlæg.

Af

Der er i øjeblikket et rigt udvalg af boliglejemål at vælge imellem for dem, der leder efter tag over hovedet i Aarhus. Antallet af tilgængelige boliger er nemlig større end det aktuelle behov, og den udvikling har været genstand for stor debat i de seneste måneder.

EjendomDanmark har for nylig udgivet en ny rapport, der viser, at boligtomgangen, der beskriver omfanget af ledige boliglejemål, er på 5,9 procent i Aarhus. Til sammenligning er det landsdækkende gennemsnit opgjort til 3,9 procent.

Men selvom boligtomgangen i Aarhus er på et af landets højeste niveauer, bør vi ikke fortabe os i bekymring – nøglen til at forstå situationen er at se på det store billede.

Flere flytter til byen 

Vi skal naturligvis holde et vågent øje med udviklingen på boligudlejningsmarkedet i byen, men i min optik bør de nuværende udfordringer også ses i lyset af den befolkningstilvækst, der ventes i de kommende år.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har Aarhus alene siden 2010 oplevet en befolkningstilvækst på 55.000 indbyggere, og frem mod 2050 ventes yderligere 60.000 nye århusianere. Byen har vist sig at være særdeles attraktiv og tiltrækker folk fra hele landet – og endda også internationalt.

Derfor er min overbevisning, at antallet af tilflyttere med tiden vil udligne overskuddet af boliger, og at der derfor er tale om en forbigående udfordring.

Mange nyopførte lejeboliger 

Udviklingen på udlejningsmarkedet kan primært tilskrives, at der er blevet opført mange nye lejeboliger i de senere år. Nogle af de afgørende faktorer er gunstige finansieringsvilkår og Aarhus’ status som populær studieby, hvilket har skabt en øget interesse for investorer. Byggeaktiviteten har skabt en situation, hvor udbuddet og efterspørgslen for en stund ikke er i harmoni.

Men vi bør huske på, at andre danske storbyer har stået i lignende situationer og set genopretning over tid. Det gælder eksempelvis Aalborg, der har formået at vende tomgangstrenden. Det bør give et håb om, at Aarhus også vil komme igennem udfordringerne og igen få balance på boligudlejningsmarkedet.

I sidst ende bør vi ikke lade os overmande af bekymringer over relativt kortvarige udsving. Aarhus er uden tvivl en by i vækst, og derfor er jeg overbevist om, at der er tale om en midlertidig udfordring – og ikke en vedvarende krise.

Debatindlægget er oprindeligt blevet bragt hos Århus Stiftstidende d. 30.8.23.