/ Nyheder / Flere af fremtidens boliger er her allerede, hvis potentialet får lov til at blomstre

Flere af fremtidens boliger er her allerede, hvis potentialet får lov til at blomstre

EjendomDanmark foreslår en fasttrack-ordning til hurtigere omdannelse af fx erhvervsejendomme og loftsrum til boliger – en konkret løsning på boligmanglen, der tegner til at blive et centralt tema ved det kommende kommunalvalg.

Af

Foto: iStock, CHUNYIP WONG

Med kommunalvalget lige om hjørnet er valgkampen for alvor ved at tage fart, og boligpolitikken tegner sig til at blive et af de helt store emner.

Alene i sidste uge meldte boligministeren først ud, at almene boligorganisationer skal have mulighed for at omdanne midlertidige boliger, såsom containerboliger, til permanente løsninger. Kort efter fulgte endnu en udmelding om, at færre boliger og bygninger skal rives ned, og at kommunerne måske skal have bedre muligheder for at afvise nedrivninger.

Ingen kan være uenige i de grønne ambitioner, men boligpolitikken står desværre stadig som en halvvissen blomst. I stedet for at skabe de nødvendige rammer, der kan fungere som katalysator for nye og bedre løsninger, er der ofte et ensidigt fokus på regulering og begrænsninger.

I København forventes der at mangle 81.000 boliger i 2060, og den udfordring kræver, at vi tænker i nye løsninger. Med en reel boligkrise i sigte er det afgørende, at vi som samfund høster de lavthængende frugter – og særligt én mulighed fortjener langt større opmærksomhed.

Flere boliger gemmer sig i den eksisterende bygningsmasse

I dag er det både tidskrævende og kompliceret at omdanne fx erhvervsejendomme eller loftsrum til beboelse, selvom kvadratmeterne står tomme og er parate til at blive brugt. I min optik er det et uforløst potentiale, som vi ganske enkelt ikke har råd til at overse, hvis vi skal imødekomme den stigende efterspørgsel på boliger i de kommende årtier.

Udfordringen består af to dele: For det første skaber det nye ejendomsvurderingssystem en økonomisk hindring for omdannelsen af loftsrum. I nogle tilfælde bortfalder stigningsbegrænsningen, når loftsrum udnyttes, hvilket kan resultere i en uventet skatteregning – og dermed spænde ben for ellers velmenende projekter. Dette kræver en løsning gennem lovgivning.

Den anden del af udfordringen ligger hos kommunerne, som har rig mulighed for at tage ansvar og bidrage til at finde løsninger.

Der gemmer sig nemlig allerede boliger i den eksisterende bygningsmasse – de skal bare bringes i spil. Derfor et det afgørende, at der sker en reel prioritering af denne type projekter, når der behandles byggesager på kommunekontoret.

Derfor foreslår vi i EjendomDanmark en såkaldt fasttrack ordning, der både vil kunne afhjælpe boligpresset og skabe nyt liv i områder, hvor erhvervsaktiviteter er dalet.

Hvis kommunerne prioriterede at skabe gode rammer for konvertering af erhvervsejendomme, kunne tomme kontorlokaler, uudnyttede loftsrum og andre ledige kvadratmeter hurtigere og mere effektivt omdannes til attraktive boliger.

En bæredygtig løsning

Samtidig udgør en bedre udnyttelse af den eksisterende bygningsmasse et værdifuldt supplement til nybyggeri, særligt set i et klimamæssigt perspektiv.

Byggeriet står i dag for næsten 40 % af den globale CO2-udledning årligt, og ved at omdanne de kvadratmeter, vi allerede har, sparer vi kloden for unødig udledning. Det er i sandhed en win-win-situation, hvor vi dels skaber flere boliger og dels sikrer en mere bæredygtig brug af vores ressourcer.  

Så lad os nu gribe denne oplagte mulighed til gavn for både nuværende og kommende generationer af boligsøgende. For flere af fremtidens boliger er her allerede – hvis bare potentialet får lov til at blomstre.

Dette indlæg blev bragt i Børsen d. 7. februar 2025.