/ Nyheder / Ejendomme er nøglen til levende bymidter

Ejendomme er nøglen til levende bymidter

Mere liv i byerne og en langsigtet gevinst for ejendomsejerne. Der er mange gode grunde til, at branchen arbejder proaktivt med at skabe mere attraktive bymiljøer.

Af

Et attraktiv og levende levende byliv er til gavn for alle. Foto: luza studios/iStock

Når hjemmekontorerne lukker, og verden udenfor genåbner, skal den ikke vende tilbage til præcis det, der var før. Der skal skabes mere liv i hele landet, mener EjendomDanmark. I det arbejde spiller ejendomsejerne en stor rolle. For fortællingen om de byer, der har brug for en støttende hånd, følges ofte med beskrivelser om, hvordan butikker, boliger og kontorer står efterladte tilbage:

”De mennesketomme gågader og tomme butiksfacader er på sin vis blevet symbolet på de affolkede byer. Men det viser i virkeligheden også, at vores ejendomme er nøglen til at genåbne livet i lokalsamfundene. Lokaler med funktioner skaber liv, og her har ejerne en unik mulighed for at præge de byer, de er en del af,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Formår man at skabe attraktive bymiljøer, er der også en gulerod for ejerne i det, fordi ejendomsejerne er en væsentlig aktør i at fastholde og skabe levende byrum:

”Det er de, fordi de som ejendomsejere har en langsigtet og forankrende interesse i et attraktivt og levende lokalmiljø. Perspektivet er ikke kun værdistigning på ejendommen, men også at man i det daglige glædes over kvalitet i omgivelserne og et attraktivt lokalmiljø. Ejendomsejernes bidrag til at skabe levende byrum giver samtidig indflydelse på byens og lokalområdets udvikling, ” siger Ann Hein, chefkonsulent hos Realdania By & Byg, som skaber livskvalitet i det byggede miljø gennem ejerskab.

Gode vilkår

Når livet skal pustes tilbage i byerne, eller der skal skabes nyt fra bunden, har kommunen også betydning. Den årlige opgørelse af kommunernes ejendomsvenlighed fra EjendomDanmark viser, at der er stor forskel på, hvordan kommunerne griber udfordringen an – og der er kommuner, hvor der kan skabes mere attraktive vilkår ved eksempelvis at fjerne eller sænke dækningsafgiften og sikre effektiv sagsbehandling. For skal ejendomsejerne investere anseelige beløb i at forvandle bygningers funktion, skal de rette rammer også være der:

”Ejerne er en helt naturlig part i diskussionen om, hvordan vi skaber bedre sammenhængskraft i Danmark og får løftet de byer, der trænger. De levende bymidter skal stå på et bæredygtigt grundlag, for det er ikke en langsigtet løsning, hvis det hele skal være bundet op på velgørenhed,” siger Jannick Nytoft.

Partnerskab for liv

Kommunerne sætter også stort præg på de byrum, der ligger rundt om bygningerne. Når livet skal tilbage, handler det nemlig ikke kun om det, der er inden for murerne. Parker og pladser kan skabe de rum, der trækker livet væk fra de private matrikler og tilbage til centrum.

Fordi det hele i virkeligheden hænger sammen, kommer de gode løsninger, når alle aktører står sammen om at finde dem:

”Partnerskaber, hvor private og offentlige aktører samarbejder om at skabe levende byområder, har vist sig som én af vejene til at skabe udvikling, lokal fremgang og livskvalitet. I Sverige er brancheorganisationen for ejendomsejere central aktør i lokale bysamarbejder sammen med handel/service og kommunerne,” siger Ann Hein.

Både Realdania By & Byg og EjendomDanmark er en del af et partnerskab for levende bymidter, der i efteråret blev søsat af erhvervsminister Simon Kollerup. Siden er det flyttet ind under Kaare Dybvad, der for nylig blev forfremmet til indenrigs- og boligminister.

Could not find post with assigned ID