/ Nyheder / Tomme facader i danske storbyer: Omfanget af ledige butikslejemål er det højeste i to år

Tomme facader i danske storbyer: Omfanget af ledige butikslejemål er det højeste i to år

Ifølge en ny rapport fra EjendomDanmark er butikstomgangen nu på det højeste niveau siden 2021. Alene det seneste kvartal er omfanget af ledige butikslejemål steget med 0,4 procentpoint på landsplan, og det skyldes primært en kedelig udvikling i landets to største byer.

Af

Tomme butiksfacader præger i stigende grad det danske bybillede. Det viser en ny rapport fra EjendomDanmark, der netop har opgjort den såkaldte butikstomgang til den højeste i to år. 

Tomgangen, der beskriver omfanget af ledige butikslejemål, er steget til 7,6 procent i 4. kvartal, hvilket er en kvartalsvis stigning på 0,4 procentpoint og en stigning på 0,9 procentpoint i forhold til oktober 2022. 

Til sammenligning er det historiske gennemsnit for butikstomgangen i perioden 2000-2023 på 6,7 procent. 

”Landets to største byer har begge oplevet væsentligt flere ledige butikslokaler i den seneste tid, og det er det, der især påvirker det landsdækkende gennemsnit, ” siger Bjarke Roed-Frederiksen, der er økonomisk konsulent i EjendomDanmark, og uddyber:  

 ”De fysiske butikker har længe kæmpet med internetbutikkerne om de handlendes gunst. Læg dertil, at begge butikstyper har lidt under vigende salg i takt med tiltagende inflation. Omstruktureringer i flere af de store supermarkedskæder fører også til midlertidig tomgang, mens butikker skifter indretning og navn på facaden.” 

Flere ledige butikslejemål i Aarhus og København  

I Aarhus er tomgangen steget fra 7,2 til 8,3 procent det seneste kvartal, imens den for det øvrige Midtjylland er uændret:  

”De mindre butikker i Aarhus må finde sig i, at en større del af salget flytter mod de store butikscentre i omegnen af Aarhus og over på internettet. Mens der fortsat er god efterspørgsel efter lejemål indrettet til for eksempel frisører, skønhed og helse, har tøj-, legetøj og skobutikker det sværere.”  

Samme tendens ses i hele Region Hovedstaden, hvor der også er blevet flere ledige butikslejemål. Det gælder særligt i København centrum. I indre by har der været en kvartalsvis stigning på 0,9 procentpoint, hvilket betyder, at tomgangen for området nu er på 8,2 procent.  

”Butikslivet i København er naturligvis også ramt af de ændrede forbrugsmønstre med øget handel i store butikscentre og online. Selvom turismen i København er ved at vende tilbage efter corona-årene, er der fortsat langt færre krydstogtsturister end før corona. Det rammer især de allermest centralt beliggende butikker.” 

I øvrige Københavns Kommune er butikstomgangen steget med 0,2 procentpoint til 5,9 procent.  

Region Sjælland topper listen med flest ledige butikker 

Regionen med den højeste tomgangsprocent er fortsat Region Sjælland. Her er tomgangen nu på 8,7 procent, hvor den i sidste kvartal blev opgjort til 8,5 procent.  

For Vest- og Sydsjælland er tomgangen på 10,4 procent, imens den for Østsjælland er under landsgennemsnittet med 6,8 procent.   

”Det indikerer, at man nogle steder i udkantsområderne også oplever udfordringer med at tiltrække lejere til butikslokaler. Og at efterspørgslen efter butikslejemål endda er endnu mindre end i de større byer,” siger Bjarke Roed-Frederiksen.