/ Nyheder / Efter ministerrokade: Tænk planlov, erhvervspleje og boligpolitik sammen

Efter ministerrokade: Tænk planlov, erhvervspleje og boligpolitik sammen

DEBAT: Flere mindre landsbysamfund oplever, at udviklingen står stille. Samtænkning af planlov, erhvervspleje og boligpolitik kan gøre en forskel, skriver EjendomDanmarks direktør.

Af

Kaare Dybvad Bek er udnævnt til ny Indenrigs- og boligminister. Foto: Jens Rosenfeldt

Det er ingen overdrivelse, at boligminister Kaare Dybvad (S) og ejendomsbranchen ikke altid er enige.

Vi ser ikke fuldstændig ens på, hvordan rammerne for et sundt bolig- og ejendomsmarked skal være. Men vi deler en ambition om, at der skal skabes gode hjem til danske familier.

Derfor får Kaare Dybvad – på trods af vores uenigheder – et utvetydigt velkommen herfra som vores nye indenrigsminister. Forfremmelsen er forståelig, og ideen om at samle boliger og indenrigsområdet, herunder planloven, er god.

Det giver mulighed for at samtænke, hvad vi vil med provinsen, de danske yderområder og de danske byer på en helt ny måde.

Og vel at mærke ikke kun op til kommunalvalget til efteråret, men i en fremtidig ny og mere offensiv måde at styrke udviklingen på bredt i Danmark. For det er der brug for.

Skåret lidt groft op kan man sige, at udfordringen i byerne er, at der rigtig mange mennesker om for få boliger – og at det tager tid og investeringer at få bygget nok.

På landet er der bedre plads, men ændringerne i familieliv og befolkningssammensætning gør, at der også i provinsen skal tænkes nyt, hvis man ønsker at fastholde både familier og driftige næringsdrivende.

Udviklingen står stille

Flere steder i landet oplever en række mindre landsbysamfund, at udviklingen står stille. Her oplever de gamle bymidter, at de får stadig flere tomme lejemål, og det er ikke en nem sag at få investeringer i liv og arbejdspladser erstattet. Der er brug for at tænke nyt.

Vi ved, at løsningerne ikke kan klares med et enkelt snuptag. Men en samtænkning af planlov, erhvervspleje og boligpolitik kan gøre en del.

Og er der en ambitiøs minister i spidsen for indsatsen, bakket op af regeringens ledelse, er mulighederne for at lykkes klart større. Sådan en minister har jeg indtryk af, at Kaare Dybvad er.

Nytænkning kan bringe os langt

EjendomDanmark vil meget gerne deltage aktivt og konstruktivt i at gøre de danske landområder stærkere og mere attraktive.

Vi tror på, at et bedre udbud af boliger, flere muligheder for at tænke nyt, når der skal bygges og renoveres, samt bedre muligheder for at bruge eksisterende byggeri til nye formål, er midler, som kan bringes os langt. Og som i øvrigt kan bringe ejendomsbranche, lokale interesser og regering sammen samtidig.

Vi er allerede i gang med det arbejde og glæder os til samarbejdet.

Dette indlæg er bragt første gang d. 5. februar 2021 på Altinget.dk.