/ Nyheder / Ejendomsvurderingsstop udstiller lagerskattens udfordringer

Ejendomsvurderingsstop udstiller lagerskattens udfordringer

Lagerskatten skal betales af ejendommes værdi – men blot et par uger efter aftalen blev indgået, kom meldingen om, at skattemyndighederne opgiver at vurdere markedsværdien af erhvervsejendomme. I stedet vil man indføre et helt nyt system, hvor erhvervsejendomme skal værdiansættes, som om de var boligejendomme.

Af

Foto: olli0815, iStock

Regeringens forslag om en pension til Arne skal blandt andet finansieres af en lagerskat på ejendomme. Den øvelse er ikke ligetil, og et af kritikpunkterne er spørgsmålet om, hvordan man fastsætter værdien af ejendommen – og undgår, at det ender i et tovtrækkeri med skattemyndighederne.

Den øvelse er næppe blevet lettere af, at Skatteministeriet, ganske kort tid efter aftalen om tidlig pension blev indgået – og lagerskatten dermed blev en realitet – meldte ud, at det allerede forsinkede ejendomsvurderingssystem skulle laves helt om.

Skattemyndighederne vil nu slet ikke forsøge at vurdere markedsværdien af en erhvervsejendom – i stedet vil man vurdere værdien af jorden, som om der skulle bygges almindelige boliger på den.

Hænger ikke sammen

På den ene side indføres der med andre ord en lagerbeskatning af markedsværdien – og på den anden side aflives skattemyndighedernes arbejde med at fastsætte en sådan markedsværdi af erhvervsejendomme. To uigennemtænkte beslutninger, der slet ikke hænger sammen, når de holdes op mod hinanden, siger underdirektør Morten Marott Larsen, EjendomDanmark:

“Man kan ikke med den ene hånd sige, at markedsvurderingen af erhvervsejendomme er for svære at foretage – og med den anden hånd introducere en helt ny beskatningsform på baggrund af årlige vurderinger. Det bliver umuligt at kontrollere og administrere.”

Gør ikke livet nemmere

Skattemyndighederne har de seneste ca. seks år arbejdet på at udvikle et nyt system til vurdering af ejendomme – herunder erhvervsejendomme. Grundlaget for det arbejde var, at der skulle foretages gennemsigtige og mere markedskonforme vurderinger, som skulle sikre, at danskerne betaler den retmæssige skat.

Det er princippet, som Skatteministeriet nu vil bevæge sig væk fra, når det kommer til vurderingen af erhvervsejendomme, og med blot tre måneders varsel indføre et helt nyt. Det sker med begrundelsen, at det har vist sig svært at få udarbejdet et tilstrækkelig retvisende system til vurdering af erhvervsejendomme inden for den afsatte tidsramme:

”Skatteministeriets forslag skaber flere problemer, end det løser. Det handler ikke kun om lagerskatten. Selv hvis den ikke var en faktor, så er der store udfordringer med den fremlagte model. Det har vi selvfølgelig påpeget i vores tilbagemelding,” siger Morten Marott Larsen.

EjendomDanmark har afleveret et høringssvar om forslaget, som kan ses på organisationens hjemmeside.

Denne artikel er første gang bragt i Ejendom nr. 4, 2020