/ Nyheder / Ny rapport: Danmark halter bagud på cirkulær økonomi

Ny rapport: Danmark halter bagud på cirkulær økonomi

Ny rapport viser, at Danmark klarer sig dårligere end gennemsnittet, når det handler om cirkulær økonomi. EjendomDanmarks nye bæredygtighedsprojekt kan styrke ejendomsbranchens viden på området.

Af

Danmark anskues på mange områder som foregangsland for den grønne omstilling. Rapporten Circularity Gap Report fra den hollandske virksomhed Circle Economy fortæller dog en lidt anden historie. På flere parametre halter Danmark bagud i forhold til omverdenen. Dette gælder særligt, når der måles på cirkulær økonomi og materialeforbrug.  

Gennem EjendomDanmark og Rambølls bæredygtighedsprojekt kan branchen blive klogere på mulighederne inden for bæredygtighed – herunder for cirkulær økonomi.  

Bagud på cirkularitet  

En vigtig faktor, når der tales om bæredygtighed og grøn omstilling, er genbrug af materialer – eller cirkulær økonomi. Et aspekt som Danmark, ifølge Circularity Gap Report 2023, kan forbedre.  

Rapporten viser, at kun 4 procent af Danmarks økonomi er cirkulær. Det betyder, at det kun er 4 procent af de benyttede materialer i landet, der senere bliver genanvendt som genbrugsmaterialer og dermed bliver en del af den cirkulære økonomi.  

Dette placerer Danmark under det globale gennemsnit, der ligger på 7,2 procent.  

Overforbrug af materialer 

Også Danmarks generelle forbrug af materialer er langt højere, end hvad tilfældet er på globalt plan.  

I Danmark forbruges 24,5 tons materialer pr. indbygger hvert år. Et tal der i EU gennemsnitligt ligger på 17,8 tons per person og globalt på 12 ton per person. Tallet skal helt ned på 8 tons per person, før det vurderes at være inden for en bæredygtig grænse.  

Bliv klogere gennem bæredygtighedsforløb 

Cirkulær økonomi og materialegenbrug skal i langt højere grad tænkes ind i alle led i danske virksomheders værdikæder, og vi skal sikre, at genbrug, genanvendelse og forlængelse af produkters levetid bliver en større prioritet.  

Rapporten påpeger, at overgangen til cirkulær økonomi vil være drevet af det danske arbejdsmarked, og også ejendomsbranchen kan bidrage til den bæredygtige omstilling.  

EjendomDanmark har i samarbejde med Rambøll lanceret et bæredygtighedsprojekt, der gennem undervisningsforløb skal hjælpe virksomheder i SMV-segmentet i deres arbejde med bæredygtighed. Her vil  cirkulær økonomi også være på programmet.  

Du kan læse mere her og tilmelde din virksomhed, hvis du er interesseret i at deltage i projektet.