Igen i år mødtes administratorer fra hele landet i det fynske, hvor Hindsgavl Slot lagde rammerne for to dage spækket med den nyeste viden og opdateringer om de emner, der i øjeblikket optager ejendomsbranchen. Med mere end 130 deltagere blev der sat fokus på aktuelle temaer som etiseke normer, diversitet i branchen, ESG og en økonomisk prognose for fremtiden.
Kunstig intelligens i praksis
Efter en velkomsttale fra EjendomDanmarks administrerende direktør og en videohilsen fra bestyrelsesformand Henrik Jeppesen blev torsdagens program sparket i gang med et skarpt fokus på kunstig intelligens (AI).
Henrik Varmer, chef for Data & Analytics og Digital Innovation hos Lederne, gav et oplæg med eksempler på, hvordan AI allerede i dag anvendes i praksis.
Selvom AI hyldes som en banebrydende teknologi, rejser den også en række praktiske overvejelser, når det skal blive til virkelighed i virksomhederne.
Det var omdrejningspunktet i den efterfølgende paneldebat, der blev modereret af Lars Ismiris, administrerende direktør for LEA Ejendomspartner. Her diskuterede Henrik Varmer og Jannis Littmann, chef for digitalisering og IT samt Property Asset Management hos Newsec, de muligheder, som AI bringer med, og hvordan virksomhederne kan komme igang.
Fokus på etiske normer
Efter en frokost i de idylliske omgivelser fortsatte EjendomDanmarks juridiske direktør, Lena Hartmann, med at opdatere de mange fremmødte administratorer om EjendomDanmarks nylige revision af EjendomDanmarks etiske normer og de tilhørende retningslinjer. De blev vedtaget af EjendomDanmarks hovedbestyrelse tidligere i år.
Lena Hartmann overtog herefter rollen som moderator for en paneldebat om etiske normer med nogle af de dilemmaer, der kan være i det. Her deltog Thomas Vester, ejer af Purpose Properties, Lone Holm, administrationschef hos Vidar Ejendomme, og Jens Jørgensen, administrationschef hos Taurus Ejendomsadministration, inden hele salen blev sendt på en walk’n’talk, hvor de etiske normer kunne drøftes videre.
Status på det grønne område
Torsdag eftermiddag blev kaffetørsten og kagesulten stillet, inden programmet fortsatte med Carsten Nymann, Chef for Sustainability hos Realkredit Danmark, der fortalte om arbejdet med ESG (Environmental, Social, Governance) særligt set fra den finasielle sektor.
Efterfølgende blev der sat fokus på, hvordan branchen som helhed kan accelerere sine ESG-indsatser. Denne debat blev modereret af EjendomDanmarks underdirektør, Mette Qvist, og involverede Carsten Nymann, Patrick Alstrup Jørgensen, juridisk konsulent hos CEJ, samt Dan Landt, chef for Projekter & ESG hos NewSec Property Asset Management. De talte blandt andet om lejernes forventninger på ESG.
Diversitet i ejendomsbranchen
Tidligere i år satte EjendomDanmark ekstra fokus på arbejdet med diversitet i ejendomsbranchen, og lige før sommerferien nedsatte organisationen et diversitetsråd, hvis primære opgave er at udarbejde en række anbefalinger og gode råd, der skal være med til fremme og styrke området i branchen.
I den anledning var sidste punkt på torsdagens program en diversitetsdebat, hvor EjendomDanmarks adm. direktør Peter Stenholm debatterede emnet med Michala Gale Sehested, der er CO-Founder af netværket Reals og Signe Bendix Skaarup, der er boligchef/residental lead hos Danica Ejendomme og medlem af diversitetsrådet. Debatten var modereret af Lars Ismiris.
Økonomisk vejrudsigt, ejendomsvurderinger og nyeste praksis
Fredagens program startede skarpt med en økonomisk gennemgang af Jan Størup Nielsen, chefanalytiker hos Nordea. Han gav deltagerne en klar indsigt i den aktuelle situation for dansk økonomi og fremlagde sine vurderinger af, hvordan de kommende måneder kan udvikle sig. Ligesom med vejret er fremtiden svær at forudsige, men Nordeas chefanalytiker leverede et kvalificeret bud på, hvad vi kan forvente på den økonomiske front.
Efterfølgende tog EjendomDanmarks juridiske konsulent, Pia Stubman Kristiansen, og juridisk direktør, Lena Hartmann, ordet. De gav administratorerne en opdatering på den nyeste praksis og tendenser inden for foreningsområdet og lejeretten, hvilket skabte stor interesse blandt deltagerne.
Efter en kort kaffepause var det tid til konferencens sidste oplæg, hvor cheføkonom hos EjendomDanmark, Bjarke Roed-Frederiksen, og Christian Rose Hansen dykkede ned i ejendomsvurderingerne. Fokus var også på det nye ejendomsskattesystem, der vil påvirke både foreninger og udlejningsejendomme.
Herefter blev det tid til at runde af og sige farvel for denne gang. EjendomDanmark sender en stor tak til alle deltagere og på gensyn ved næste års administratorkonference.