/ Nyheder / Boost dit byggeri med bynatur

Boost dit byggeri med bynatur

Forfatteren Nina Tofte Hansen har netop udgivet bogen ’Bynatur’, hvor hun udforsker mulighederne for at få naturoplevelser i Danmarks storbyer. EjendomDanmark tog en snak med forfatteren for at lære mere om, hvordan og hvorfor ejendomsbranchen bør integrere naturen i deres projekter.

Af

Forfatteren Nina Tofte Hansen har netop udgivet bogen ’Bynatur’, hvor hun udforsker mulighederne for at få naturoplevelser i Danmarks storbyer. EjendomDanmark tog en snak med forfatteren for at lære mere om, hvordan og hvorfor ejendomsbranchen bør integrere naturen i deres projekter. Foto: Nina Tofte Hansen.

For forfatter Nina Tofte Hansen er der blandt andet et stort potentiale i erhvervs- og industrigrunde. Her er der ofte både plads og mulighed for at indtænke mere bynatur:

”Jeg ser meget potentiale i at lave nogle grunde, som inviterer folk indenfor på en helt anden måde og profilerer virksomheden bedre men samtidig giver noget til biodiversiteten,” siger hun.

Integrer naturen i byggeriet

At inkorporere naturen i sin grund kan være en del af virksomhedens klimaindsats, men det kan også gøre bygningen mere genkendelig:

”Folk får også meget mere øje på grunden – det bliver så anonymt med en mere standard grund med kortklippet græs, så man kunne jo lave nogle ting, der kunne vække opsigt på en helt anden måde,” siger Nina Tofte Hansen.

Nina Tofte Hansen fortæller også om de sundhedsmæssige grunde for at gøre plads til naturen:

”Vi har forskningsmæssigt belæg for, at det betyder meget for vores trivsel i de urbane miljøer, at vi har noget grønt i vores omgivelser,” siger hun. 

Det er del af en større tendens i ejendomsbranchen at have øget fokus på sociale og bæredygtige aspekter af ejendomsudvikling. Investorer kigger i stigende grad på ESG som et værktøj til at vurdere virksomhedens indsatser inden for bæredygtighed og socialt ansvar. Derfor kan det tilføje værdi til en ejendom, når man aktivt inddrager naturen i byggeriet.

Skab variation

Et første skridt på vejen mod mere bynatur kan være at se på de udendørsarealer, der omkranser ejendommene:

”Det handler om at skabe noget variation. Det kan være områder med langt græs, noget der får lov at blomstre, måske have en høj eller en grøft,” siger Nina Tofte Hansen, der tilføjer, at man også kan lade naturen blive en del af bygningen – noget Salling i Aarhus eksperimenterer med:

”Jeg synes, det er spændende, de ting Salling har gang i. De skal til at lave Salling Roofgarden, hvor de prøver at tænke en hel masse grønne tage og grønne facader ind i det,” siger Nina Tofte Hansen og fortæller yderligere om, hvordan de grønne facader kan profilere Salling, samt være del af en klimaindsats:

”Ens byggeri bliver meget flottere, hvis man kan få noget til at vokse op ad det, og i det øjeblik man kan det, har du pludselig en bygning, som bidrager til klimatilpasning, CO2-reduktioner og til at rense luften inde i vores byer,” siger hun.

Flere arter af fugle

I forlængelse af de mange måder man kan gøre naturen en del af en ejendom, kan man også gøre det til en del af arbejdspladsen, hvis man spørger Nina Tofte Hansen:

”Det kunne være rigtig fint med nogle tagterrasser med nogle udestuer, hvor man kan holde møder med sit personale eller spise frokost med forretningspartnere,” siger hun.

Selve bygningerne kan også bidrage til biodiversiteten, for murværk, tagudhæng og gavle kan bidrage med vigtige levesteder til byens dyr og planter:

”Flere arter af fugle ville ikke kunne leve i Danmark, hvis ikke det var for høje bygninger. – vi skaber kunstige klippelandskaber, når vi laver vores byggeri,” siger Nina Tofte Hansen og afviser samtidig myter om, at de grønne facader ødelægger murværket i bygninger.

Der er stort potentiale for harmoni mellem moderne ejendomme og naturen – det ene udelukker på ingen måde det andet, og ifølge Nina Tofte Hansen, er der ”kun én vej frem.”

Bogen Bynatur er udgivet af forlaget Turbine og udarbejdet i samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus og Aage V. Jensens Fond. Den kan købes online gennem alle landets boghandlere.

Lær mere