Grøn omstilling og et mere bæredygtigt samfund. Ejendomsbranchen er i gang med en række initiativer, der skal bidrage til at løse de store samfundsudfordringer, og ESG-rapportering vil blive et afgørende værktøj til at give omverdenen indblik i indsatsområderne. Vidensdeling skal få branchen godt i gang med ESG.
ESG bliver primært drøftet af de store spillere – men hvorfor er det relevant for alle?
ESG-rapportering bliver samfundets og investorernes måde at afgøre, om vores ejendomme bidrager til løsningen af en række store samfundsudfordringer på linje med virksomheder i alle andre brancher. Derfor vil det være et helt centralt omdrejningspunkt for ejendomsbranchen, og det vil være nødvendigt at etablere ny viden og fælles aktiviteter – fx vidensdeling – om emnerne. De grønne krav til byggeriet og den omstilling, der følger af både den danske og internationale klimadebat, nødvendiggør, at ejendomsbranchen må engagere sig dybt i området.
Tænk blot på omstillingen af den eksisterende bygningsmasse til fremtidens grønne forsyning, krav om energieffektivisering, eventuelle CO2-kvoter til bygninger, zero-emmission fra både den eksisterende og nye bygningsmasse mv. Det er nu, den politiske diskussion foregår, og vi er midt i en radikal omstilling.
Er ESG et modelune eller et reelt fremtidigt konkurrenceparameter?
ESG er hverken et modelune eller konkurrenceparameter. Det er license to operate, at man forholder sig til meget væsentlig information om virksomheden – stor som lille – inden for miljø, klima, virksomhedens sociale og samfundsmæssige påvirkning og om den generelle governance i virksomheden. Det er ”nu og her”-udfordringer, som alle ejendomsvirksomheder skal tage stilling til. Mange er kommet rigtig langt med det arbejde, nogle er lige startet – men vi skal alle samme vej.
Lær mere
Skal EjendomDanmark bidrage til at udbrede en fælles brancheforståelse af brugen af ESG?
EjendomDanmark er til for at skabe bedre rammevilkår for branchen og for medlemmerne. For at kunne bidrage til den omstilling, der er i gang, er vi som erhvervsorganisation nødt til at opbygge større kompetencer inden for blandt andet ESG, så vi kan udbrede viden fra de bedste til alle. Samtidig vil der blive en regning, der skal betales, for hele omstillingen. Mon ikke vi kan forvente en politisk drøftelse om en grøn skattereform, hvor især en fremtidig CO2-afgift er i spil. Ejendomsbranchen skal naturligvis ikke bære hele byrden. Vi skal sikre, at byrden bliver fordelt, så de, der bruger energien, også kommer til at betale deres del af gildet.
Kan virksomhedernes fokus på ESG hjælpe den samlede branche i den samfundspolitiske debat?
Vi har allerede en række fyrtårne, der går forrest i den grønne omstilling af ejendomsbranchen. De viser med satsning og eksemplets magt en retning. Det er rigtig positivt, at mange af de største investorer og managere bidrager til at hæve barren og samtidig inspirerer den øvrige branche.
At skabe et bedre og mere bæredygtigt samfund er jo en sag, der motiverer alle. Fokus på at arbejde med flere bundlinjer i ejendomsvirksomhederne breder sig med lynets hast – i både mindre, mellemstore og store medlemsvirksomheder. Det er ikke nødvendigvis let, men det er en udvikling, som virkelig glæder mig.