/ Nyheder / Blind passager i kufferten – vær opmærksom på væggelus

Blind passager i kufferten – vær opmærksom på væggelus

De fleste nøjes med at tage gode ferieminder med hjem fra sommerens udlandsrejser, nogle risikerer at hive en forkølelse til sig fra hotellets aircondition, mens andre er uheldige at tage væggelus med hjem i bagagen – og det kan blive en dyr omgang, hvis du bor i en lejebolig.

Af

Ved slutningen af en god ferie i sydens sol, er kufferten som regel propfuld af unikke souvenirers, beskidt tøj og gode sommerminder. Det er dog ikke givet på forhånd, at det er det eneste, du bringer med dig hjem.

Du kan nemlig risikere, at en ubuden gæst melder sin ankomst i dit hjem, og det er væggelusen. Et besøg der i høj grad kan ende med at trække ud og blive et af længere varighed. Væggelusen er nemlig svær at komme af med, hvis først den er flyttet ind i boligen.

”Forebyggelse er det allerbedste virkemiddel mod disse skadedyr. Er de først rykket ind kan det blive en meget omstændig og dyr proces at komme af med dem igen,” siger Lena Hartmann, der er juridisk direktør i EjendomDanmark.

Problemet er stadig forholdsvis begrænset, men efter sommerperioden oplever EjendomDanmark som regel et stigende antal henvendelser fra medlemmer, der spørger ind til håndtering af væggelus.

Lejers pligt

Bor du til leje og opdager væggelus i dit hjem, så bør du straks reagere og informere din udlejer om det. Det kan nemlig gå hen og blive en halv dyr omgang, hvis skadedyrene spreder sig til din nabo eller andre omkringliggende lejligheder.

”Det er lejers pligt at give udlejer besked om, at vedkommende har fundet væggelus i boligen. Det er jo primært lejer, der begår sig i lejemålet, så derfor er det sådan. Hvis ikke lejer får oplyst udlejer om forholdene, så kan det ende med at lejer bliver gjort erstatningsansvarlig for udgifterne i forbindelse med bekæmpelsen af skadedyret,” lyder det fra Lena Hartmann

Etageboliger hårdt ramt

Det er særligt i de tætbefolkede steder, at væggelusene virkelig boltrer sig. Etageejendomme er i større risiko for at blive ekstra hårdt ramt af skadedyrene, fordi de har lettere ved at sprede sig de steder, hvor vi bor tæt sammen.

Væggelusene kan blandt andet gemme sig bag billeder, i hulrum, i hjørner under sengen og under lamellerne i hjemmet.

Et godt værn mod at tage væggelusene med hjem i kufferten er, at holde den væk fra sengemiljøet det pågældende sted, du er på ferie. Dertil kan en plastikpose omkring tøjet gøre meget for at undgå, at væggelusene sniger sig med hjem.

Når du er retur fra ferieeventyret så sørg for at få vaske dit tøj ved så høj en temperatur, som det er muligt eller læg det i fryseren.

Torsdag d. 17. august 2023 holder EjendomDanmark TemaTorsdag, hvor fokus er skadedyr. Her holder Peter Andersen fra Anticimex A/S, der er ekspert i skadedyrsbekæmpelse og –kontrol, oplæg om skadedyr i lejemål og etageejendomme.

Tilmeld dig arrangementet her.

Fire tegn på væggelus

1. Kig efter sorte aftegninger under sengen og i madrassens sammenføjninger.

2. Bliver du bidt om natten i din seng, er det typisk væggelus, der er årsagen.

3. Væggelus bider typisk på ben, arme, hals og de steder, der ligger uden for dynen.

4. Væggelus bider oftest sidst på natten, når søvnen er dybest.

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.