/ Nyheder / Blind passager i kufferten – vær opmærksom på væggelus

Blind passager i kufferten – vær opmærksom på væggelus

De fleste nøjes med at tage gode ferieminder med hjem fra sommerens udlandsrejser, nogle risikerer at hive en forkølelse til sig fra hotellets aircondition, mens andre er uheldige at tage væggelus med hjem i bagagen – og det kan blive en dyr omgang, hvis du bor i en lejebolig.

Af

Du kan risikere, at væggelusen finder vej til din kuffert, når du er på sommerferie. Hold derfor ekstra øje med det lille skadedyr. Foto: iStock, Pekic

Ved slutningen af en god ferie i sydens sol, er kufferten som regel propfuld af unikke souvenirers, beskidt tøj og gode sommerminder. Det er dog ikke givet på forhånd, at det er det eneste, du bringer med dig hjem.

Du kan nemlig risikere, at en ubuden gæst melder sin ankomst i dit hjem, og det er væggelusen. Et besøg der i høj grad kan ende med at trække ud og blive et af længere varighed. Væggelusen er nemlig svær at komme af med, hvis først den er flyttet ind i boligen.

”Forebyggelse er det allerbedste virkemiddel mod disse skadedyr. Er de først rykket ind kan det blive en meget omstændig og dyr proces at komme af med dem igen,” siger Lena Hartmann, der er juridisk direktør i EjendomDanmark.

Problemet er stadig forholdsvis begrænset, men efter sommerperioden oplever EjendomDanmark som regel et stigende antal henvendelser fra medlemmer, der spørger ind til håndtering af væggelus.

Lejers pligt

Bor du til leje og opdager væggelus i dit hjem, så bør du straks reagere og informere din udlejer om det. Det kan nemlig gå hen og blive en halv dyr omgang, hvis skadedyrene spreder sig til din nabo eller andre omkringliggende lejligheder.

”Det er lejers pligt at give udlejer besked om, at vedkommende har fundet væggelus i boligen. Det er jo primært lejer, der begår sig i lejemålet, så derfor er det sådan. Hvis ikke lejer får oplyst udlejer om forholdene, så kan det ende med at lejer bliver gjort erstatningsansvarlig for udgifterne i forbindelse med bekæmpelsen af skadedyret,” lyder det fra Lena Hartmann

Etageboliger hårdt ramt

Det er særligt i de tætbefolkede steder, at væggelusene virkelig boltrer sig. Etageejendomme er i større risiko for at blive ekstra hårdt ramt af skadedyrene, fordi de har lettere ved at sprede sig de steder, hvor vi bor tæt sammen.

Væggelusene kan blandt andet gemme sig bag billeder, i hulrum, i hjørner under sengen og under lamellerne i hjemmet.

Et godt værn mod at tage væggelusene med hjem i kufferten er, at holde den væk fra sengemiljøet det pågældende sted, du er på ferie. Dertil kan en plastikpose omkring tøjet gøre meget for at undgå, at væggelusene sniger sig med hjem.

Når du er retur fra ferieeventyret så sørg for at få vaske dit tøj ved så høj en temperatur, som det er muligt eller læg det i fryseren.

Torsdag d. 17. august 2023 holder EjendomDanmark TemaTorsdag, hvor fokus er skadedyr. Her holder Peter Andersen fra Anticimex A/S, der er ekspert i skadedyrsbekæmpelse og –kontrol, oplæg om skadedyr i lejemål og etageejendomme.

Tilmeld dig arrangementet her.

Fire tegn på væggelus

1. Kig efter sorte aftegninger under sengen og i madrassens sammenføjninger.

2. Bliver du bidt om natten i din seng, er det typisk væggelus, der er årsagen.

3. Væggelus bider typisk på ben, arme, hals og de steder, der ligger uden for dynen.

4. Væggelus bider oftest sidst på natten, når søvnen er dybest.