/ Nyheder / Antallet af ledige butikslejemål i Region Hovedstaden stiger

Antallet af ledige butikslejemål i Region Hovedstaden stiger

Region Hovedstaden er den region med den største kvartalsvise stigning i boligtomgangen, viser en ny rapport fra EjendomDanmark. Det skyldes blandt andet, at der er kommet betydeligt flere ledige butikslejemål i København.

Af

Foto: iStock, carstenbrandt

Tomme butiksfacader er blevet mere udtalt i bybilledet i Region Hovedstaden.

Ifølge en ny rapport fra EjendomDanmark er butikstomgangen, der beskriver omfanget af ledige butikslejemål, steget med 0,5 procentpoint det seneste kvartal. Det betyder, at den samlede tomgang for butikker i regionen nu er på 7,1 procent.

Ifølge Bjarke Roed-Frederiksen, der økonomisk konsulent i EjendomDanmark, skyldes det blandt andet, at der er kommet flere ledige butikslejemål i København:

”Alene i København centrum er der sket en stigning på hele 0,9 procentpoint. Her er det værd at bemærke, at tomgangen for butikkerne på Strøget endda er faldet en lille smule, hvilket tydeliggør, at det er butikslokalerne i andre dele af centrum, der i højere grad er ledige.”

Landsdækkende tendens

Udviklingen afspejler en landsdækkende tendens, hvor flere butikslejemål er ledige. På landsplan er butikstomgangen steget med 0,3 procentpoint i løbet af det seneste kvartal og lander på 7,2 procent. Til sammenligning er det historiske gennemsnit for butikstomgangen i perioden 2000-2023 på 6,7 procent.

Udviklingen skyldes blandt andet, at flere supermarkedskæder har omstruktureret eller lukket ned i løbet af det seneste kvartal:

”Nogle af de lukkede supermarkeder kommer nok til at stå tomme længe, og selv de mange butikker, der genåbner med et nyt navn og logo på facaden, står også tomme i en kortere periode når inventar og sortiment skiftes ud,” siger Bjarke Roed-Frederiksen og fortsætter:

”Derudover er markedssituationen for butiksudlejning stadig udfordret af, at mange forbrugere har ændret vaner og i højere grad foretrækker de store butikscentre eller nethandel.”

Lokale udsving på tværs af København

Omfanget af udfordringer med udlejningen af butikslokaler varierer på tværs af København.

For områderne Amager Øst, Nørrebro og Vesterbro stiger butikstomgangen med henholdsvis 0,1, 1,2 og 0,6 procentpoint. Omfanget af ledige butikslejemål på Vesterbro er trods stigningen relativt lav med 4,7 procent, men for Amager Øst er den på hele 10,4 procent og for Nørrebro 7,0 procent.

”De forskellige udsving på tværs af områderne i København understreger kompleksiteten i efterspørgselsmønstrene og de udfordringer, der er på lokalt niveau,” siger Bjarke Roed- Frederiksen.

Amager Øst omfatter blandt andet Amagerbrogade, Holmbladsgadekvarteret og de relativt nyudviklede boligområder ved Amager Strandpark.

”Amager har oplevet en rivende udvikling de senere år og en stor ændring i beboersammensætningen, hvor der nu er kommet flere unge og børnefamilier. Butikssammensætningen har muligvis ikke fulgt med denne udvikling, og derfor giver det midlertidigt mange ledige butikslejemål,” afslutter han.