/ Nyheder / Gode råd til boligjagten

Gode råd til boligjagten

Med 61.000 nye studerende optaget på videregående uddannelser er boligjagten skudt i gang. EjendomDanmark deler her gode råd til at finde en lejebolig.

Af

Få syv gode råd til boligsøgningen. Foto: iStock, coldsnowstorm.

Det er knapt en uge siden, at 61.351 nye studerende fik beskeden om, at de er optaget på en videregående uddannelse. For mange betyder det også, at tiden er kommet til at finde en lejebolig.

Mindre boliger i de store byer er særligt eftertragtede, og der er mange om buddet. Derfor er det vigtigt at være opmærksom og strategisk i boligjagten.

EjendomDanmark har samlet syv gode råd til at hjælpe dig.

Syv gode råd til din boligsøgning

Undersøg din udlejer

Den store efterspørgsel på lejeboliger kan bringe mennesker frem, der kan finde på at udnytte desperate boligsøgende. Derfor anbefaler vi til enhver tid at undersøge grundigt, hvem udlejeren af din bolig reelt er. 

Via tinglysning.dk eller ois.dk kan man slå op, hvem der ejer og administrerer en ejendom.

Se boligen i virkeligheden

Det er altid vigtigt at se en bolig, før man underskriver en kontrakt. Desuden bør man ikke give penge til en udlejer, før lejemålet er fremvist og der er indgået en aftale med en dato for de første indbetalinger.

Overfør pengene elektronisk

Betal ikke kontante beløb ved en fremvisning eller som betingelse for, at du må underskrive en lejekontrakt.

Professionelle ejere og administratorer foretrækker at modtage alle indbetalinger elektronisk, fordi det giver en tryghed for begge parter. 

Overvej dine krav og forventninger

Den store efterspørgsel på lejeboliger betyder for mange også, at man må gå på kompromis med kravene til en bolig. Man kan for eksempel overveje at justere kravene til beliggenheden af boligen eller at indgå i et bofællesskab. 

Læs dokumenter grundigt igennem

Læs altid dokumenter grundigt igennem, før du underskriver dem. På den måde kan du sikre dig, at alt er, som det skal være.

Langt de fleste udlejere bruger en standardkontrakt, som både findes på dansk og engelsk.

Dokumenter standen af boligen

Som lejer har du 14 dage efter indflytning til at indberette fejl og mangler i boligen til udlejer. Derfor bør du gennemgå lejemålet og dokumentere det ved at tage billeder ved indflytningen. Hos professionelle ejere og administratorer bliver du indkaldt til et indflytningssyn.

Vær opmærksom på portaler

Første step i boligjagten er finde ud af, hvor der er ledige boliger.

Det er en god ide at holde øje med de ejere og administratorer, du ved, der udlejer i dit ønskede område. Rigtig mange udbyder ledige lejeboliger på egen hjemmeside eller portaler, hvor de typisk kan tilgås gratis.

Det er dog ikke alle ledige lejemål, der kan findes på den facon. Her kan det være et godt alternativ at købe adgang til en portal, der har flere annoncer oppe om ledige lejemål. Før du betaler, bør du dog undersøge hjemmesiden grundigt. 

Du kan med fordel også gøre brug af eget netværk, når du søger en lejebolig.