/ Nyheder / Dialog med Københavns Kommune om byggesager skaber fortsat forandringer 

Dialog med Københavns Kommune om byggesager skaber fortsat forandringer 

EjendomDanmark har sammen med DEAS og PenSam skabt en konstruktiv dialog med Københavns Kommune om udfordringerne med byggesagsbehandlingen. Dialogen er nu udvidet til også at omhandle den afsluttende del af byggeprocessen, hvor ejendomsvirksomhederne venter på ibrugtagningstilladelser.

Af

Foto: iStock: sfe-co2

De seneste år har EjendomDanmark i samarbejde med medlemsvirksomhederne DEAS og PenSam været i en tæt dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune om udfordringerne med byggesagsbehandlingen.  

Hvor samarbejdet i første omgang har været centreret om de lange sagsbehandlingstider, og processen man skal igennem for at få en byggetilladelse, er dialogen i 2024 også udvidet til at handle om den afsluttende del af byggeprocessen. Når en ejendom står klar, skal ejendomsvirksomhederne nemlig færdigmelde byggeprojektet og søge om en ibrugtagningstilladelse, men også her må man væbne sig med tålmodighed. Ventetiden er lang. 

”Vores mål har hele tiden været at være dialog med kommunen om byggesagsprocessen fra A til Z. Vi er nået et godt stykke, hvad angår byggesagsbehandlingen, hvor ventetiden er faldet, og vores input har været med til at optimere sagsbehandlingen. Derfor er vi glade for, at vi nu også har taget hul på den efterfølgende udfordring, vores medlemmer støder på, som er at få en ibrugtagningstilladelse,” fortæller Jan Ellebye, underdirektør i EjendomDanmark. 

Nye direktiver stiller krav om vedvarende fokus og ressourcer 

Københavns Kommune kunne til seneste dialogmøde fortælle, at de i den seneste tid også har fokuseret på at nedbringe efterslæbet på ibrugtagningstilladelser. Det vækker glæde hos Jacob Østergaard Skyum, Chief Asset Manager, Alternative Investments i PenSam:  

“Deres nye fokus har allerede givet positive resultater, men det skal følges op af en langsigtet plan for, hvordan kommunen kan undgå, at tingene hober sig op igen ved indførsel af nye direktiver, regulativer og lovkrav.” 

Det er Jan Ellebye enig i:

“Hver gang vi mødes med kommunen, minder vi dem om, at der i den nærmeste fremtid vil komme flere og flere byggesager ind, som følge af de nye direktiver, der bl.a. stiller krav om en grøn omstilling af ejendomsmassen. Det gælder i hele landet. Ikke kun i København,” siger han.  

Derfor opfordrer EjendomDanmark ikke kun Københavns Kommune, men generelt landets kommuner til at have et vedvarende fokus på området og afsætte ressourcer til at imødekomme den generelle byudvikling og grønne omstilling af ejendomme. 

Et samarbejde der går begge veje 

Når Anne-Marie Adolph Larsen, der er Director, Commercial and Refurbishment hos DEAS, ser tilbage på de seneste års samarbejde med kommunen, er hun glad for, at det er lykkedes at skabe et fortroligt rum, hvor der bliver lyttet til både udfordringer og idéer til løsninger. 

”Vi har en konstruktiv dialog med kommunen om de specifikke problemstillinger, vi har oplevet. Der bliver lyttet til vores bekymringer. Og det har resulteret i indførelsen af initiativer som ’Min byggesag’. Det har gjort det nemmere for os at følge vores sager og øget gennemsigtigheden i processen.”  

Anne-Marie Adolph Larsen påpeger, at der selvfølgelig stadig er udfordringer, men det gør en stor forskel at mærke villigheden hos kommunen.

”Vi har bemærket en forbedring i vores dialog med kommunen, og det har bestemt været til gavn for vores ansøgningsprocesser. Selvom tempoet stadig kan være udfordrende, er det tydeligt, at der er en vilje til at imødekomme vores behov og forstå vores perspektiv. Den øgede kommunikation har helt klart hjulpet med at skabe en mere gennemsigtig og samarbejdsvillig proces,” forklarer hun. 

Jacob Østergaard Skyum bakker op, men han påpeger også, at et gensidigt samarbejde om at skabe en smidig og vellykket proces er afgørende.  

”Byggesagsbehandlingen hos kommunen kan aldrig kan blive bedre, end vi som bygherrer og rådgivere giver dem forudsætningen for. De færreste har en fornemmelse af, at nogle krydser, som sættes forkert ved indberetning af et byggeandragende, faktisk kan medføre en del ekstra sagsbehandling og problemstillinger, som sagsbehandlere og rådgivere er tvunget til at bruge ressourcer på at rette op på,” forklarer Jacob Østergaard Skyum og uddyber: 

”Samarbejdet fungerer tovejs. Der ligger en opgave hos bygherrer og rådgivere i for eksempel at indberette bedre og at lade være med at gøre det præmaturt. Og så ligger opgaven hos kommunen i at kommunikere, komme med klare retningslinjer og få fulgt op på sagerne.” 

Arbejdet forsætter 

Dialogen med kommunen om både byggesagsbehandlingen og ibrugtagningstilladelser fortsætter, men nu ud fra et langt bedre udgangspunkt.

”Tallene taler for sig selv. Siden vi første gang udtrykte åben kritik og efterfølgende blev inviteret til dialogforløb hos kommunen, er sagsbunkerne nedbragt betydeligt. Vi får løbende orientering om, hvilke initiativer som bliver søsat, og hvordan kommunen prioriterer at få nedbragt sagspuklen. Kommunen har løbende taget vores konstruktive kritik til efterretning, og er dykket ned i de problemstillinger, som vi har påpeget. Vi oplever generelt kommunen som meget seriøse, reflekterende og lyttende,” siger Jacob Østergaard Skyum. 

Anne-Marie Adolph Larsen tilføjer dertil: 

”Vi arbejder fortsat målrettet på at styrke vores samarbejde med kommunen og identificere nye måder at forbedre vores ansøgningsprocesser på. Vi ser frem til at fortsætte vores dialog og arbejde hen imod fælles løsninger.” 

EjendomDanmark opfordrer derfor også til, at aktuelle eksempler på udfordringer på området sendes til organisationens politisk konsulent Christina Torbensdottir Kirkeby på mail: ctk@ejd.dk 

BIDRAG MED DIN BYGGESAG

Har du en byggesag fra 1. juli 2022 og frem, der er trukket ud, og som EjendomDanmark kan anvende som referencesag? Så send en mail til Christina Torbensdottir Kirkeby, politisk konsulent hos EjendomDanmark, på ctk@ejd.dk.

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.