/ Nyheder / Trods forbedringer: Sammenskrivning af lejelov giver ikke forenkling af komplicerede regler

Trods forbedringer: Sammenskrivning af lejelov giver ikke forenkling af komplicerede regler

Retssikkerheden og gennemsigtigheden i en ny samlet lejelov kan stadig forbedres, konkluderer EjendomDanmark, der netop har afleveret sit andet høringssvar til en sammenskrivning af lejelovene.

Af

Foto: olli0815, iStock

Lejereguleringen i Danmark er ganske omfattende og fordelt på flere forskellige love. Derfor besluttede et politisk flertal i 2014 at rydde op, og siden da har Boligministeriet arbejdet med at skrive lejelovene sammen. Målet er at skabe større gennemsigtighed uden dog at rokke ved balancen mellem udlejer og lejer.

”Den nye sammenskrivning er klart bedre end det oprindelige forslag, men man strammer endnu en gang skruen. Ikke meget – men nok til, at det kan mærkes. Der er ikke tale om en regelforenkling i ordets egentlige forstand,” siger Jannick Nytoft, der er adm. direktør i EjendomDanmark, som bl.a. repræsenterer de professionelle udlejere.

Jannick Nytoft peger på, at Boligministeriet lyttede til flere af EjendomDanmarks kommentarer i den første høringsrunde. Lovudkastet er derfor blevet forbedret. Eksempelvis er man i det nye forslag gået bort fra at indskrænke mulighederne for at aftale afvigelser fra reglerne, ligesom man på EjendomDanmarks foranledning har foretaget en hel del præciseringer. Det har gjort reglerne klarere og mere entydige for alle.

Stadig en del stramninger i forslaget

Men med forslaget ønsker man stadig at indføre nye eller skærpede regler flere steder. Det gælder f.eks. når man i en helt ny paragraf foreslår at indskrænke hvad, der anses som en forbedring af en lejebolig. Samtidig foregår mange af skærpelserne i lovens bemærkninger og altså ikke i selve lovens paragraffer. Det gælder bl.a. når ministeriet indfører nye krav til udlejere, der gerne vil lave de ofte nødvendige og ønskede gennemgribende forbedringer af ældre lejemål.

”Mange af skærpelserne sker ikke åbent, men er skjult i de finere detaljer. Det er uhensigtsmæssigt og i øvrigt ikke det, der var idéen med denne omfattende øvelse, der jo netop skulle gøre reglerne mere gennemsigtige,” siger Jannick Nytoft.

Der kan ellers være gode grunde til at forsøge at forenkle lejereguleringen. I 2020 foretog EjendomDanmark således en gennemgang af forskningslitteraturen på området, og konklusionen var klar: Den danske huslejeregulering er både mere kompleks og mere indgribende end i rigtig mange andre lande.

Omstillingen til den nye lov bliver krævende – også selvom reglerne ikke ændres voldsomt

De nye regler er ikke mindre omfattende end de eksisterende, men selvom reglerne på længere sigt måske bliver nemmere at navigere i, vil der nu og her være en ganske betydelig omkostning ved omstillingen til det nye regelsæt, når det træder i kraft.

EjendomDanmark forventer derfor, at der blandt lovens mange brugere – lejere, lejerorganisationer, udlejere, udlejerorganisationer, huslejenævn, kommuner, advokater, domstole, Indenrigs- og Boligministeriet og Bolig- og Planstyrelsen m.fl. – vil være behov for at bruge en hel del tid på at lære de nye regler og henvisninger at kende i detaljer.

Den nye lov vil også kræve omfattende efteruddannelse mange steder, ligesom det vil kræve omskrivning af en hel del standarddokumenter, meddelelser, lærebøger, undervisningsmaterialer, hjemmesider m.m. EjendomDanmark forventer derfor, at der både for lejere og udlejere bliver omkostninger ved omstillingen til det nye regelsæt.

”Selvom man måske kan få det indtryk, når man læser ministeriets bemærkninger, er dette her ikke en gratis omgang. Det kommer til at koste både tid og penge for alle. Og vi må også forvente, at der bliver en periode med længere ventetider, flere uenigheder og flere fejl. Folk skal lige lære det nye system at kende,” siger Jannick Nytoft og understreger vigtigheden af, at man sikrer tilstrækkelig lang tid til implementering af den nye lov.

Lovforslaget om den nye lejelov forventes fremsat til efteråret med ikrafttræden den 1. januar 2022.

Kurser om boliglejemål

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/lancering af platform v. konsulent Gustav Plantin og senior konsulent Mette M. Skovbo Silbiger, Rambøll 10.30 – 10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen v. Adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs10.50 – 11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.

Kontakt

Thit Korsbæk Topsøe-Jensen

Juridisk chefkonsulent

Cand.jur.