/ Nyheder / Trends og tendenser fra ind- og udland

Trends og tendenser fra ind- og udland

Fremtidens kontor, digitalisering, udviklingen af shoppingcentrene i Europa og et København med flere betalelige boliger. EjendomDanmarks nye konference EJENDOM2021 bød på faglige input fra ind- og udland og masser af netværk.

Af

Ejendom2021. Foto: Jens Rosenfeldt

Skarpe oplægsholdere og markante hovedtalere havde trukket op mod 300 aktører til Tivoli Congress Center, hvor EjendomDanmark havde blændet op for konferencen under titlen EJENDOM2021. Her kunne deltagerne få inspiration fra ind- og udland fra dagens hovedtalere, men dagen bød også på paneldebatter og loungetalk.

Fremtidens kontor

Kontorindretning, bæredygtighed og digitalisering var blandt andet på tapetet til en paneldebat om branchens forventninger til fremtidens kontor.

Corona har i en længere periode haft indflydelse på, hvordan vi arbejder og bruger kontorejendommene, men hvilke trends hænger fast, spurgte moderator Cecilie Beck panelet.

”Der er ingen tvivl om, at fleksibilitet nu vægter højere. Som udlejere skal vi være fleksible over for vores lejere, der har et ønske om mere hjemmearbejde og mere fleksible arbejdsprocesser,” sagde Michael Nielsen, managing director hos Danica Ejendomme.

Toke Clausen, head of office business line i NREP tilføjede:

“Der vil blive mindre efterspørgsel efter nogle typer ejendomme. Virksomhederne vil have velplacerede og -indrettede kontorejendomme, som medarbejderne gerne vil møder op på. Kan vi ikke tilbyde det, kommer vi til at se tomgang og lejefald de kommende år.”

“They are on a mission”

Ifølge Dr. Volker Kraft er kund­er­ne tilbage i gigantens shoppingcentre i Europa.

”Kunderne strømmer tilbage i centrene, men de kommer ikke på samme måde som tidligere for kun at gå rundt og kigge. Vi kan se, at de enkelte kunder bruger flere penge end normalt. De er på en mission: Der skal købes ind,” sagde Dr. Volker Kraft.

Det er fortsat mode, der trækker. Her er der fuld fart på, og salget i sommeren ’21 var tre procent højere end samme periode i ’19.

”Vi troede faktisk, at det ville gå modsat, så det var en overraskelse. Det gode er, at centrene overordnet er tilbage. Butikkerne betaler husleje igen, og kunderne er retur. Corona skabte kun en midlertidig krise,” konkluderede Dr. Volker Kraft.

ECE og Dr. Kraft er dog ikke blinde for den stigende onlinehandel, som æder sig ind på markedet. Han mener dog, at centrene står rigtig godt i forhold til at konkurrere med de store onlinespillere som Amazon og Alibaba.

”Den stigende onlinehandel er ikke en trussel mod vores centre. Det er en mulighed. Vi skal skabe en sømløs sammenhæng mellem centre og onlinehandel, for så vil vi med centrene faktisk have en fordel frem for de store lagerhuse,” sagde Dr. Volker Kraft.

Scene diskussion
Foto: Jens Rosenfeldt

Ikke godt nok

Sophie Hæstorp Andersen, den socialdemokratiske kandidat til overborgmesterposten i København, var også på talerstolen. Hun lagde op til, at ejendomsbranchen og politikerne bør samarbejde om at udvikle visionerne for fremtidens København. Men der er også noget, der sætter en stopper for udviklingen.

”Nemlig byggesagsbehandlingstider og -tilladelser. Det er ikke godt nok, og jeg tør godt love, at vi fortsætter arbejdet for at gøre det lettere at være ejer af ejendomme,” sagde hun og fortsatte: 

”Til gengæld skal I love mig, at I vil være med til at tænke ud af boksen: Hvordan får vi bygget flere boliger, der er til at betale, og hvordan finder vi løsninger på at skabe en mere grøn by med flere grønne områder og flere fællesskaber?”