/ Nyheder / Tidslinje: Huslejeloftets hovedkuldse lovgivningsforløb

Tidslinje: Huslejeloftets hovedkuldse lovgivningsforløb

På under en måned er lovforslaget om et huslejeloft ilet igennem til hastebehandling i Folketinget uden omtanke for parterne og med manglende respekt for lovgivningsprocessen. EjendomDanmarks tidslinje viser det komprimerede lovgivningsforløb.

Af

På under en måned er lovforslaget om et huslejeloft ilet igennem til hastebehandling i Folketinget.

Fra Regeringen i slutningen af august indgik en aftale med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten om et loft over huslejestigninger til, at Folketinget skal afbryde deres sommerferie for at hastebehandle lovforslaget, er der gået under en måned.

Lovgivningsprocessen har generelt været præget af korte tidsfrister og fremstår som et hovedkulds forløb. Udkastet til lovforslaget blev sendt i høring en fredag eftermiddag med en frist om, at høringssvar skulle sendes retur under tre døgn senere – mandag morgen kl. 10.00. Alt imens der var under en uge til førstebehandlingen i Folketingssalen.  

”Lovforslaget er til vores store bekymring blevet ekspederet ekstremt hurtigt. Det kan på ingen måder retfærdiggøres, når der er tale om kompliceret lovgivning, og især ikke når der kan sås tvivl om lovgrundlaget,” påpeger Peter Stenholm, som er adm. direktør i EjendomDanmark.

Tidslinjen neden for viser det komprimerede forløb:

Lovforslag med store usikkerheder

Folketinget har selv vedtaget en minimumsbehandlingstid for lovforslag på 30 dage, som skal være med til at sikre en grundig behandling, så lovgivning ikke bliver baseret på en pludselig oppisket stemning.

Derfor undrer det også EjendomDanmark, at man vælger at sætte tempoet op og hastebehandle et lovforslag som dette, der er præget af store usikkerheder, og hvor der kan være tale om ekspropriation. Der burde tværtimod være ekstra god grund til at undersøge sagen til bunds og forholde sig til de forskellige parters høringssvar.  

Mette Frederiksen påpegede også selv i sin tale til Folketingets åbning sidste år, at lovgivning ikke må blive forhastet.

”Det bliver næsten tragikomisk, men mest af alt tragisk, at Mette Frederiksens regeringen nu under et år efter haster et lovforslag igennem, når hun selv håndhævede vigtigheden af gennemarbejde lovforslag i oktober sidste år,” siger Peter Stenholm.