/ Nyheder / Stadig høj efterspørgsel på både store og små lejeboliger

Stadig høj efterspørgsel på både store og små lejeboliger

De seneste dage har flere medier fortalt en historie om, at det er blevet sværere at udleje særligt de store lejeboliger. Der er dog flere nuancer til historien end den udlægning.

Af

EjendomDanmark har opgjort tomgangen – altså omfanget af tomme lejemål – og generelt set er der få ledige lejeboliger. Tomgangen er på landsplan 3,3 procent, hvilket er lavt. Skruer vi tiden 10 år tilbage til 2009 var den 7,3 procent.

De seneste dage har man næsten kunnet få det indtryk, at vi i Danmark er ved at svømme over i ledige lejeboliger, men virkeligheden er en anden. Tomgangen for lejeboliger er generelt set meget lav. Men der er ingen tvivl om, at lejerne i særlig høj grad efterspørger de mindre lejeboliger, og derfor er der endnu færre ledige lejeboliger i den størrelse”, siger Jannick Nytoft, adm. direktør hos EjendomDanmark.

Små lejligheder

Der er nemlig størst efterspørgsel efter lejligheder under 100 kvm, og sådan har det været i en årrække. Tomgangen for lejeboliger mellem 100 og 124 kvm har været stigende de seneste år, men den er stadig blot 4,4 procent. Mens der er højest tomgang for lejeboliger i størrelsen 125-149 kvm med 6,7 procent, men også det er et lavt niveau. Tomgangen for de største boliger – dem over 150 kvm – er nede på 4,3 procent.

Der er selvfølgelig geografiske forskelle – i Aalborg er tomgangen højere end i København og Aarhus – men efterspørgslen af lejeboliger kan generelt følge med udbuddet. Derfor er det fornuftigt at sætte kul på opførelsen af nye lejligheder i særligt de større byer, som flere flytter til. Ligesom det er fornuftigt, at branchen bruger de nye muligheder i København og bygger flere af de mindre lejligheder, som lejerne efterspørger.

”I Aalborg er der kommet mange nye områder til, og det tager tid, før der er flyttet aalborgensere ind i de mange nye lejeboliger. Vender vi blikket mod København, er der en meget lav tomgang på de små boliger. Derfor er det også positivt, at der er slækket på kravene til byggestørrelsen, så de nyopførte boliger kan matche det, som lejerne ønsker”, siger Jannick Nytoft.

3,3 %

er tomgangen på landsplan. Der er altså generelt set få ledige lejeboliger.

Kontakt