/ Nyheder / Restance for milliarder: Udlejerne holder stadig hånden under butikkerne

Restance for milliarder: Udlejerne holder stadig hånden under butikkerne

Særligt butikker har svært ved at betale huslejen. Undersøgelse viser, at samtidig med at danskerne nød ferien, steg restancen markant i juli – den er oppe på 3,75 mia. kr. Udfordringer med hjælpepakker, som netop er blevet genforhandlet, er en del af forklaringen.

Af

Udlejerne holder forsat hånden under butikkerne. Foto: blazekg, iStock

Det er stadig usikkert, hvordan coronasmitten udvikler sig i samfundet. Men uanset om smittetallene går op eller ned, truer de økonomiske konsekvenser stadig job og vækst.

En analyse fra EjendomDanmark viser, at der siden april måned har været store milliardbeløb i restance. Og den 1. juli steg restancerne yderligere med knap 60 procent til 3,75 mia. kr. – netop det kan sætte gang i en sneboldeffekt, hvor udfordringerne flytter videre til næste led:

”Krisen kradser stadig voldsomt hos særligt butikkerne. Selvom mange stadig puster ud efter en særdeles travl sommer, er det langt fra nok til at indhente det tabte i de mange måneder, hvor landet nærmest var i dvale. Disse exceptionelt høje restancetal afslører, at det i høj grad er ejendomsbranchen, der er med til at holde hånden under mange butikker og virksomheder i øjeblikket. Men det er ikke holdbart i længden,” siger adm. direktør Jannick Nytoft, EjendomDanmark.

Konsekvenser og effekter

Netop hos butikkerne er der ifølge analysen ophobet restancer på 2,5 mia. kr. – og samlet er knap ti procent af årets butiksleje i restance. Det udgør en betydelig risiko for både erhvervslejere og udlejere.

”Vi håber fortsat på, at regeringens hjælpepakke til de faste udgifter slår igennem, så restancepuklen tager et dyk nedad. Men tiden rinder ud, og vi foreslår konkret en ny vurdering af de meget stramme ansøgningskriterier, så vi ikke risikerer en bølge af butikslukninger i efteråret. Massekonkurser vil betyde nye stigninger i ledigheden og negative effekter i mange andre grene af det økonomiske system,” siger Jannick Nytoft.

Der er indtil videre udbetalt 4,295 mia. kr. fra regeringens afsatte midler i den oprindelige hjælpepakke til faste omkostninger på i alt 65 mia. kr.

EjendomDanmark opfordrer til:

  • at holde fokus på den stigende restancepukkel – som udgør en trussel mod butikslivet i hele landet.
  • at sammenholde de stigende restancer med forholdsvis beskedne udbetalinger i hjælpepakken til de faste udgifter. Politikerne bør i den forbindelse løbende overveje kriterierne for ansøgningerne til puljen og fremadrettet sikre håndrækningen til navnlig butikslivet.
Could not find post with assigned ID

Vil du høre mere om undersøgelsen?

Journalister og medlemmer er velkomne til at kontakte os for mere information om undersøgelsen.

Jan Ellebye

Underdirektør

Cand.scient.pol.

Cecilie Lund Vinther

Underdirektør

Cand.comm. / Journalist

Leder du efter statistik?

EjendomDanmark udarbejder løbende analyser og statistikker om ejendomsbranchen.

Se mere her