/ Nyheder / Region Nordjylland er landets mest ejendomsvenlige region

Region Nordjylland er landets mest ejendomsvenlige region

Region Nordjylland sniger sig lige akkurat foran Region Syddanmark og Region Midtjylland i ny undersøgelse fra Ejendomsforeningen Danmark.

Af

De nordjyske kommuner er stærkt repræsenteret i top ti i Ejendomsforeningen Danmarks undersøgelse af kommunernes ejendomsvenlighed. Her placerer Lemvig Kommune sig på en tredjeplads og Thisted Kommune lander på fjerdepladsen.

De nordjyske kommuner er ikke repræsenteret i undersøgelsens bund, og Aalborg Kommune er den af de fire største byer, der placerer sig bedst på plads nr. 60. Til sammen gør dette Region Nordjylland til den mest ejendomsvenlige region igen i år.

”Et grundfundament for at skabe nye job og vækst er, at der kan investeres i ejendomme og byggerier. Kommunerne bør derfor arbejde målrettet på at sikre gode vilkår for investorerne – og det er der heldigvis stadig flere, der gør, som vi ser i de nordjyske kommuner”, siger Jannick Nytoft, administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

Region Syddanmark tager igen andenpladsen blandt regionerne.

 

Sjællandske kommuner klarer sig dårligere

De sjællandske kommuner klarer sig generelt dårligere end resten af landet, viser Ejendomsforeningen Danmarks undersøgelse af ejendomsvenlighed. Her placerer Region Sjælland sig på fjerdepladsen over regionerne, hvor den højst placerede regionale kommune er Stevns Kommune på en 7. plads. Den dårligst placerede er Holbæk Kommune, der indtager sidstepladsen i dette års undersøgelse.

Region Hovedstaden indtager undersøgelsens bund som den dårligst placerede region. Det skyldes blandt andet, at regionens kommuner er stærkt repræsenteret i bunden af ranglisten. Den bedst placerede kommune i Region Hovedstaden er Bornholm på en 29. plads.

 

Mindre kommuner slår landets største i ejendomsvenlighed

Mindre fynske og jyske kommuner løber med sejren, når det handler om at skabe de bedste rammer for brugere af de danske ejendomme. I år er det Assens, der løber med sejren som landets mest ejendomsvenlige kommune, tæt fulgt af Billund på andenpladsen og Lemvig på tredjepladsen.

De mindre kommuners topplaceringer hænger ifølge Ejendomsforeningen Danmark sammen med, at kommunerne langt fra de store byer er mere bevidste om, at gode rammebetingelser og service er vigtigt, hvis det lokale erhvervsliv og ejendomsmarked skal trives. Undersøgelsen viser for eksempel, at der alene på sagsbehandlingstiden er 400 mio. kr. at hente i årlige besparelser, hvis bare alle kom ned på 21 dage, hvor den 10. hurtigste kommune i dag ligger.

Generelt får de største kommuner en lav placering i undersøgelsen, hvor Aarhus Kommune indtager en 95. plads, København lander på 89. pladsen, efterfulgt af Odense på 63. pladsen og Aalborg på 60. pladsen.

”Kommunerne omkring de større byer har en geografisk fordel, som let kan blive en sovepude, når det kommer til at tiltrække virksomheder, arbejdspladser og nye borgere. I vores undersøgelse kan man se, at især de mindre byer har forstået, at færre gebyrer, hurtigere sagsbehandling og lavere ejendomsskatter er med til at skabe arbejdspladser og økonomisk vækst”, siger Jannick Nytoft. 

Ejendomsforeningen Danmarks undersøgelse viser, at det overordnet går bedre for ejendomsvenligheden set i forhold til sidste år. 11 kommuner har valgt at sætte dækningsafgiften ned, tre kommuner har sænket grundskylden, og to kommuner har fjernet byggesagsgebyret. Ejendomsforbrydelser, som indbrud, hærværk og brandstiftelse, er faldet med fem procent på landsplan. Modsat har 40 kommuner valgt at sætte byggesagsgebyret op, og byggesagsbehandlingstiden er steget med tre dage i gennemsnit.

 

Kommunerne vurderes ud fra følgende parametre

  • Dækningsafgift
  • Grundskyld
  • Om kommunes private lejeboliger er reguleret eller ej
  • Sagsbehandlingstiden for byggesager
  • Byggesagsgebyrer
  • Antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud) per 100.000 bygningskvadratmeter
     

Top-10

Bund-10

Assens

1

København

89

Billund

2

Allerød

90

Lemvig

3

Albertslund

91

Thisted

4

Ishøj

92

Struer

5

Rudersdal

93

Skive

6

Halsnæs

94

Stevns

7

Aarhus

95

Hedensted

8

Herlev

96

Vejen

9

Dragør

97

Haderslev

10

Holbæk

98

 

Could not find post with assigned ID

Kontakt