/ Nyheder / Politikerne glemmer oplagt vej til flere billige boliger

Politikerne glemmer oplagt vej til flere billige boliger

EjendomDanmark adm. direktør Jannick Nytoft har skrevet dette debatindlæg, der blev bragt i Politiken d. 9. december 2019.

Af

Foto: Unsplash, sserass

Den mangfoldige by med billige boliger, hvor der både er plads til børnefamilien, pensionisterne og de studerende er en politisk ambition – og en ambition, som vi i ejendomsbranchen kun kan tilslutte os.

Så meget desto mere er det uforståeligt, at politikerne glemmer, at de selv med et pennestrøg har været med til at fjerne værelser fra ikke mindst de studerende for ikke længe siden.

Mere attraktivt

I foråret vedtog Folketinget den sidste lov i en pakke på tre om Airbnb, der i praksis gjorde det langt mere attraktivt at leje ekstraværelser ud til turister end til de studerende.

Med de nye regler kan boligejere og andelshavere leje hele deres bolig ud til feriegæster 70 dage om året, mens der kun er få begrænsninger for udlejning af enkeltværelser – der ellers typisk har været ideelle til studerende. Faktisk er der lige nu over 4.100 værelser på Airbnb i København og mere end 20.000 lejligheder!

Det er mærkværdigt, at politikerne taler om behovet for at sikre billige boliger, mens der de facto er blevet fjernet en del af de billigste fra markedet.

Jannick Nytoft

Adm. direktør

Der er nemlig flere grunde til, at de fleste udlejere vil finde en par korte besøg fra en lejer mere attraktivt end en fast studerende: En turist er typisk væk igen efter ganske kort tid, turister stiller ikke krav, og så er de ikke omfattet af den stærk lejerbeskyttelse, vi ellers har i Danmark.

Turisternes favør

Dertil kommer det økonomiske del, som nok i sidste ende tipper vægtskålen i turisternes favør: økonomien. Huslejen til en studerende skal holde sig inden for lovgivningens snævre rammer, mens prisen for turisterne er fri og aftalebaseret.

En hurtig søgning på airbnb’s hjemmeside viser, at gennemsnitsprisen for en overnatning på et værelse i København er mere end 400 kroner. Der skal altså ikke mange nætter til, før man har fået det samme ind, som en studerende kan betale for en måned.

Lad os derfor få ændret reglerne for udlejning til Airbnb og gjort det mere attraktivt at leje ud til en studerende. Det løser selvfølgeligt ikke hele udfordringen med boligmanglen i København, men er et skridt på vejen.

Debatindlægget er bragt i Politiken d. 9. december 2019.