/ Nyheder / Øget opmærksomhed på Legionella

Øget opmærksomhed på Legionella

For lave temperaturer i vandinstallationen skaber grobund for den livsfarlige bakterie Legionella. En undersøgelse fra Statens Serum Institut (SSI) har for nylig vist, at en del varmtvandsinstallationer ikke har været tilstrækkelig varme. Det har skabt fokus på området.

Af

Vandet i bruseren kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis vandet ikke er varmt nok i vandinstallationen. Foto: iStock, Tero Vesalainen

For koldt vand i rørene kan udgøre en risiko for beboernes sundhed og føre til den potentielt dødelige lungebetændelse legionærsygdom. Håndteringen af varmtvandstemperaturen er kommet i søgelyset efter Statens Serum Institut (SSI) har undersøgt varmtvandsinstallationer i Randers, Odense, Aalborg og Esbjerg. 63 procent af de 104 undersøgte varmtvandsinstallationer kørte med under 50 grader. Det fremgår af en artikel bragt i Ingeniøren 17. september.

Ønske om lovkrav

Det øgede fokus på varmtvandsinstallationer, der ikke kører korrekt, har ført til et ønske om et lovkrav om overvågning af vandtemperaturen hos Svend Svendsen, professor i bygningsenergi ved DTU. Det fremgik af en artikel bragt af FacilityTech 28. september.

Lena Hartmann, juridisk direktør i EjendomDanmark, maner til forsigtighed i forhold til at indføre et decideret lovkrav, men hun mener, at problemets omfang skal kortlægges.

”Det må altid være en ambition at finde den bedste løsning i forhold til problemets omfang. Derfor vil det være væsentligt at få afdækket, hvor omfattende udfordringerne er, og om der findes alternative muligheder for at overvåge temperaturen. Det vil være oplagt at begynde med en kortlægning af, hvor mange ejendomme der har målere, og hvilke muligheder der ellers er.”

Tæt samarbejde

Legionellabakterien formerer sig mellem 20-45 grader celsius. Derimod kan Legionella ikke vokse, hvis temperaturen er over 50 grader og ved mere end 55 grader dør den. Det er udlejers ansvar at holde øje med, at ejendommens installationer overholder temperaturen, men Lena Hartmann mener også, det vil være en fordel, hvis udlejer og lejer arbejder tæt sammen, hvis vandet i bruseren synes koldere.

”Opdager lejer, at vandet er koldere end det plejer at være, så gør udlejer opmærksom på det med det samme. Samtidig vil det som lejer være en god idé at lade vandet løbe, hvis man i længere tid ikke har brugt vandforsyningen – fx efter en rejse eller et par dage i sommerhus,” anbefaler Lena Hartmann, juridisk direktør i EjendomDanmark.