/ Nyheder / Nyt kontor: Beliggenheden trumfer klimahensyn

Nyt kontor: Beliggenheden trumfer klimahensyn

Kundebesøg eller offentlig transport. Der kan være mange grunde til, at en virksomhed vælger en adresse fremfor en anden, og fra øst til vest er der stor forskel på, hvor nemt det er for virksomhederne at vælge grønt. Brancheorganisation efterlyser bedre muligheder for energirenovering.

Af

Foto: FlamingoImages, istock

Beliggenhed. Beliggenhed. Beliggenhed. Der er angiveligt noget om den gamle mæglertraver, når det handler om placeringen af ens kontor. For de københavnske virksomheder bliver nødt til at gå på kompromis med energimærket for at sikre sig den centrale adresse.

EjendomDanmarks nye tomgangsrapport viser nemlig, at der er større rift om de lejemål, der ligger i centrum af København kontra dem uden for – selvom det betyder, at energimærket ikke længere hører hjemme i begyndelsen af alfabetet. Det understreger ifølge brancheorganisationen behovet for bedre muligheder for at energirenovere de danske ejendomme:

”Det er udfordrende at få de eksisterende bygninger helt i top på det grønne barometer, fordi de er opført i en anden tid. Samtidig er det attraktivt for virksomhederne at være centralt placeret. Derfor skal der være gode muligheder og realistiske forventninger til, hvordan vi i fremtiden kan energirenovere bygninger,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

I Københavns Kommune er den markant højeste tomgang for de kontorlejemål, der har energimærke A og B, mens den er lavest for de lejemål, der er helt nede på bogstaverne E, F og G.

Forlader man centrum er det særligt de lejemål med højt energimærke, der stadig søger lejere. I det øvrige Københavns Kommune – der blandt andet dækker brokvartererne og København S – er 11,1 procent af ledige lejemål med højt energimærke, mens den for de laveste energimærker er 1,4 procent.

Grønne regioner

Ser man samlet på hele landet er tendensen dog omvendt. Her er det overordnet de to bedste energiklasser, der har den laveste tomgang.

Landsplanstallene dækker dog over regionale forskelle. For i Region Syddanmark er tendensen den modsatte af den i København: her er tomgangen på kontorlejemål med lavt energimærke markant højere end på de gode. Samme tendens ses i Region Midtjylland:

”De gode energimærker ses overvejende i nye bygninger, og de vil typisk også være mere tidssvarende indrettet. Så hvis pladsen i regionen er der, vil det ofte være attraktivt at vælge grønt på kontorets beliggenhed, fordi der også vil være en ekstra bonus for virksomhederne i kontoernes indretning og opbygning,” siger Jannick Nytoft.