/ Nyheder / Nyt boligudspil: Billige boliger og ny andelsboligform

Nyt boligudspil: Billige boliger og ny andelsboligform

På et pressemøde i går præsenterede regeringen det nye boligudspil ”Tættere på II – Byer med plads til alle,” der skal sikre flere billige boliger rundt omkring i landet – ikke mindst i hovedstadsområdet – og vil koste et tocifret milliardbeløb.

Af

Foto: iStock, mediaphotos

Der skal være flere billige boliger rundt omkring i Danmark.

Sådan lyder det i det nye boligudspil ”Tættere på II – Byer med plads til alle”, som regeringen præsenterede på et pressemøde i går.

Regeringens ambition er at sikre flere billige boliger i Danmarks store byer – det vil de gøre ved at sikre flere almene boliger og ungdomsboliger.

For administratorer er det desuden relevant at vide, at der i boligudspillet præsenteres overvejelser om en ny andelsboligform. Der er dog ikke lagt op til, at det vil få betydning for de eksisterende andelsboligforeninger ved at de tvinge dem over på et andet værdiansættelsesprincip. Forslaget lægger “blot” op til en undersøgelse og forhandling af, om der i fremtiden skal kunne etableres ’billige andelsboligforeninger’.

Kræver lovændring og tocifret milliardbeløb

Boligudspillet kræver ikke blot en gennemført planlægning, men også en lovændring og et tocifret milliardbeløb. Derfor afsætter regeringen 10 milliarder kroner fra den landsdækkende nybyggerifond til at finansiere udspillet.

Ifølge indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad er udspillet nødvendigt:

“Vi står ved en korsvej for vores hovedstad og vores store byer. Enten fortsætter vi den rent markedsdrevne boligudvikling. Ellers så investerer vi i blandede byer, hvor der er plads til dem, som ikke har høje lønninger.”

Overblik over regeringens plan

Regeringens planer i boligudspillet spænder bredt med alt fra byggeri på Christiana til billigere boliger på Strandvejen. Her er et konkret overblik over de 14 initiativer, der skal være med til at sikre visionen om flere billige boliger: 

 1. Regeringen vil etablere “Fonden for blandede byer”. Her skal de 10 milliarder kroner fra Nybyggerifonden sikre flere almene boliger frem mod 2035.
 2. Regeringen vil skabe 4000 flere studieboliger i hovedstaden.
 3. Der skal være mindst 33 pct. almene boliger i storbyerne.
 4. Nye almene boliger gennem omdannelse af hoteller og private boligejendomme. Eksempelvis kan nedlagte hoteller blive omdannet til studieboliger.
 5. Regeringen vil skabe nye almene boliger gennem en bedre udnyttelse af pladsen, altså bygge almene boliger i eksisterende afdelinger. 
 6. Nye almene boliger til anvisning, hvor regeringen vil skaffe billige boliger til socialt udsatte.
 7. Regeringen vil skabe billige andelsboliger gennem en ny andelsboligform.
 8. Fokus på konkrete projekter. Hvor regeringen vil undersøge muligheden for nye almene boliger konkrete steder i København bl.a. på Christiania. 
 9. Regeringen vil afsætte 30 millioner kroner til en ældrevenlig indretning af byrummet.
 10. Regeringen vil dække meromkostningerne ved at opføre boliger på en bæredygtig måde. 
 11. National arkitekturpolitik, som skal skabe debat om arkitekturens rolle i samfundet.
 12. Forundersøgelse af gennemgribende ombygning af Nationalmuseet
 13. Bedre muligheder for kommunen for midlertidig brug af ubenyttede områder, eksempelvis industrigrunde.
 14. Regeringen vil have flere bygge- og bofællesskaber, som kan fremme blandede boligformer.