/ Nyheder / Nu bliver omvendt skattelotteri virkelighed for virksomhederne

Nu bliver omvendt skattelotteri virkelighed for virksomhederne

For virksomhederne vil 2022 blive året, hvor de ufrivilligt deltager i et helt nyt lotteri. Her er dog ingen gevinster – blot regninger på et ukendt beregningsgrundlag. Debatindlæg fra Morten Marott Larsen, EjendomDanmark og Bo Sandberg, DI.  

Af

Foto: iStock, Ole Schwander

Af: Underdirektør Morten Marott Larsen, EjendomDanmark og skatteøkonom Bo Sandberg, DI.  

I dag skal politikerne nemlig for tredje og sidste gang stemme om et forslag, som kan få store konsekvenser. Det drejer sig om dækningsafgiften – en for mange ret overset skat, der i dag opkræves i 34 af landets 98 kommuner. Fra næste år skal den beskatning så opkræves på baggrund af de nye offentlige ejendomsvurderinger. Altså de vurderinger, der formentlig tidligst udsendes i 2024. 

Virker det ulogisk? Så er vi enige med dig.

Vi ved, at skatten alene for 2022 vil stige med op til 30 procent for virksomhederne. Det svarer til ca. 800 mio. kr., der skal betales ekstra. Men ingen ved, hvilke virksomheder der ender med den regning, og der vil være virksomheder, der vil opleve eksplosive stigninger. Det gør det nye setup til et omvendt lotteri, som alle nok helst vil undgå at have lodder til.

De danske virksomheder – hvor mange nu igen er lukket ned på grund af corona – skal altså nu til at betale skat af en ukendt værdi i en særegen form for acontobetaling. For den endelige regning i fremtiden kan ændre sig og blive væsentlig højere, når de offentlige vurderinger engang bliver sendt ud.

Set uden for Christiansborgs mure er løsningen egentlig ligetil: Vent med at overgå til beskatning på baggrund af de nye vurderinger, indtil de nye vurderinger rent faktisk eksisterer. Og respektér det kommunale selvstyre, så de kommuner, der opkræver dækningsafgift selv kan få lov at tage stilling til, om de i 2022 vil opkræve godt 30% mere fra deres lokale virksomheder. Derfor bør politikerne også tænke sig ekstra grundigt om, før de i dag stemmer for.

På den måde kan vi beskytte virksomhederne mod store økonomiske omvæltninger. Samtidig bør der indføres de samme stigningsbegrænsninger, som der findes for grundskylden. Og mens vi tålmodigt – og på snart tiende år – venter på de nye vurderinger, bør dækningsafgiften opkræves efter den praksis, der har fungeret siden 2012. Vi takker i hvert fald pænt nej tak til det skattelotteri, politikerne gerne vil indføre.

Debatindlægget er første gang bragt i Børsen d. 21. december 2022. 

Kom på kursus