/ Nyheder / Når du skal udskifte vinduer

Når du skal udskifte vinduer

Træ, alu eller plastik? Hvad skal du være opmærksom på, når der skal skiftes vinduer i ejendommen? Få eksperternes bedste råd.

Af

Der er mange parametre at forholde sig til, når man skal vælge vinduer.

”Som bygningsejer bliver man nødt til at kigge på økonomien. Måske er der ikke råd til den optimale løsning, men så vælg den næstbedste,” fortæller Tove Lading. Hun er arkitekt og lektor på Institut for Byggeri og Anlæg på DTU og har beskæftiget sig med vinduer på ekspertniveau i mange år.

Jeg har sat hende stævne i en gade i det gamle København, som er fyldt med ældre vinduer. Tove Lading giver udtryk for det, mange bygningsejere i tiden har erfaret. Valg af nye vinduer er en kompliceret affære, fordi der er så mange parametre at forholde sig til.

Hyr en rådgiver

Tove Lading fortæller:

”Har du mulighed for at hyre en rådgiver med forstand på vinduer, så gør det. Få nogle referencer, kig på de ejendomme, rådgiveren står bag, og få en snak med de ejere, rådgiveren tidligere har hjulpet. Få en vurdering af vinduernes tilstand, så du er bedre rustet til at træffe en beslutning.”

Når det gælder materialer, så advarer Tove Lading mod plastikvinduer.

”Nogle opfatter dem som vedligeholdelsesfri, men det er de ikke. De tager imod, bliver ru i overfladen og misfarvede. En misfarvet ramme i en rygerlejlighed kan ikke vaskes ren. Og de er ikke til at reparere ved for eksempel mindre stormskader,” fortæller Tove Lading.

Tove Lading har også oplevet eksempler på, at plastikvinduer ikke understøtter konstruktionen, som trævinduer kan. I en sag havde stikkene over vinduerne sat sig, da trævinduerne var erstattet med plastikvinduer.

”Vi måtte armere alle fugerne og rette stikkene op,” fortæller Tove Lading.

Nogle vælger forkert

GI har fire byggesagkyndige ansat, som har fulgt en masse renoveringsprojekter gennem årene, og som derfor har fået erfaringer med både gode og dårlige løsninger. Afdelingens leder, arkitekt John Skovmand Thomsen, har noget på hjerte, når det kommer til valg af nye vinduer.

”Når renovering ikke er mulig, er det en forudsætning at vælge en løsning, der læner sig tæt op ad de originale vinduer. Alle vil selvfølgelig gerne have den bedste, billigste og mindst vedligeholdelseskrævende løsning,” fortæller John Skovmand Thomsen.

Men når det gælder vedligehold, så florerer der nogle myter, mener han.

Plastik fantastic!

”Mange tror, at plastvinduer er vedligeholdelsesfri og holder i mange år. Vi oplever udskiftning af plastvinduer i en del ejendomme, hvor vinduerne ikke engang er 20 år gamle,” fortæller John Skovmand Thomsen og peger på, at det ofte skyldes, at det er umuligt at reparere på beslag og hængsler. De fås for det meste ikke længere, og det medfører, at vinduerne ikke er ordentlige på gang og slag og ikke lukker tæt.

Det smukke fryder

De fleste ejere vil gerne investere i nye smukke vinduer med samme udformning som de eksisterende. Mange vælger træ, og det kan John Skovmand Thomsen godt lide. Andre vælger træ/alu-vinduer, som er mindre vedligeholdelseskrævende i overfladen.

”I de tilfælde, hvor bygningsejeren vælger at energioptimere og renovere eksisterende vinduer, er det altid efterfulgt af en stor glæde. Glæden ved at fastholde ejendommens originale udtryk og glæden ved at bevare,” fortæller han.

Gammel gade

Tilbage i den gamle gade i København kigger vi på vinduer med Tove Lading. Der er mange eksempler på ældre vinduer og også flere nyere i gammelt look.

”Vinduet er en væsentlig markør for en ældre bygning,” fortæller Tove Lading. Hun mener, at man skal tilstræbe vinduer, som passer ind arkitektonisk.

”Gå efter smalle rammer, skrå false og sprosser, hvis det er den stil, bygningen er født med. Vær opmærksom på lysindfaldet. Der kan være stor forskel på to vinduer med de samme ydre dimensioner. Det er glastypen og dimensionerne på rammer og sprosser, der er afgørende,” fortæller hun.

Tænk fremad

Tove Lading anbefaler at kigge skarpt på vedligeholdelseskravene til det vindue, du vælger.

”Der skulle gerne gå en del år, før et nyt vindue skal have større vedligehold,” fortæller hun. Tove Lading peger også på, at der ved trævinduer er en fordel, som mange glemmer. De er relativt lette at reparere, hvis rammen får en skade, for eksempel af vinden.

Gratis vejledning

Teknologisk Institut har udarbejdet en guiden ”Vejledning i vinduesvalg”, som kan bestilles på gi.dk. Den kommer omkring rigtig mange forhold, som spiller ind, når et vindue skal vælges. For eksempel arkitektur, materialer, økonomi, regler og krav, energi, indeklima og miljø.