/ Nyheder / Mere digitale ejendomme – certificering skal inspirere branchen

Mere digitale ejendomme – certificering skal inspirere branchen

Sensorer fra gulv til loft og en app, der fungerer som fjernbetjening til ejendommen. EDGE Olympic i Amsterdam har som den første kontorejendom modtaget en platin-certificering af virksomheden Smart Building Certification (SBC). SBC certificerer digitale ejendomme, og potentialet for ejendomsbranchen er stort, mener de.

Af

Foto: Stine Rud Skov

Set udefra er EDGE Olympic en smukt renoveret kontorejendom, hvor der er kredset om detaljen med flotte mødelokaler, plantemiljøer og et moderne interiør. Men den renoverede ejendom er meget mere end det. Siden dørene blev slået op i 2018, er EDGE Olympic ofte blevet omtalt som en af verdens mest intelligente bygninger.

I forbindelse med projektet ”Digitalt fokus for lejer og ejer – i et bæredygtigt perspektiv” besøgte EjendomDanmark EDGE Olympic og mødte den holllandske virksomhed SBC for at høre om deres certificeringer og udviklingen inden for smart buildings – intelligente bygninger – hvor der er fokus på bæredygtighed, optimering og brugeroplevelse.

Løbende målinger

Det er ikke til at se med det blotte øje, men sensorer fra gulv til loft måler løbende på, hvordan EDGE Olympic performer. I indgangspartiet viser storskærme, hvilket lysniveau der er i ejendommen, hvad temperaturen ligger på, og hvor høj luftfugtigheden er. Alt sammen parametre, der kan have indflydelse på arbejdsmiljøet for lejerne. På skærmene er det også muligt at følge, hvilke dele af ejendommen der er i brug. Mens lejerne kan få overblik over, hvor der er en ledig arbejdsplads eller mødelokale, kan administrator få indblik i, hvilke områder i ejendommen der er mest eftertragtede.

Via en smartphone-app har lejerne deres helt egen fjernbetjening til ejendommen. For eksempel kan de selv tilpasse belysning og temperatur i det rum, de befinder sig i. Samtidig modtager de løbende informationer om luftkvalitet og støjniveau i ejendommen. Det er også gennem appen, at brugerne kan få adgang til bygningen, finde deres kollega, booke et mødelokale og en arbejdsstation eller få en plads på parkeringspladsen. Ekstra services kan nemt tilføjes for at imødekomme lejernes og brugernes skiftende behov.

Et skub til ejendomsbranchen

I begyndelsen af 2021 modtog EDGE Olympic som den første nogensinde en platincertificering fra SBC. SBC ser på, hvilke teknologiske løsninger der er integreret i ejendommene, men undersøger også, hvordan de bliver anvendt af dem, der drifter ejendommen, og dem der arbejder der. EDGE Olympic scorede højt på alle parametre og udmærkede sig også ved at give en god brugeroplevelse og sikre et sundt arbejdsmiljø og indeklima.

“Ejendomsudvikleren EDGE har en nysgerrighed og drive, der gør, at de konstant forbedrer deres ejendomme og finder på nye innovative løsninger. Denne tilgang får ikke kun ejendommene til at fungere på et højt niveau, men løfter også niveauet for, hvad der er muligt inden for digitalisering,” siger Elizabeth Nelson, Head of Research and Innovation hos SBC.

Vidensdeling er alfa og omega

Siden 2020 har SBC certificeret intelligente ejendomme både lokalt og globalt. Gennem råd, vejledning og certificering ønsker SBC at bidrage til at få skubbet ejendoms- og byggebranchen i en retning, hvor teknologi bliver en langt mere integreret del. Det skal gerne føre til mere intelligente, sunde og bæredygtige ejendomme.

”Vores rolle er blandt andet at få digitalisering ned på et niveau, hvor alle forstår mulighederne og får lyst til at gøre en bygning mere intelligent,” siger Elizabeth Nelson.

Ét skridt ad gangen

Ejendomsbranchen er generelt stadig på et meget undersøgende stadie for, hvad der er muligt, når teknologiske løsninger kobles til ejendommene, og det er derfor vigtigt at kunne lade sig inspirere af hinanden, mener SBC. SBC’ certificering skal derfor ses som et værktøj, hvor ejendomsbranchen hele tiden kan måle sig op mod hinanden – hvor langt er de selv og andre kommet på den digitale rejse?

Elizabeth Nelsons erfaring er, at mange i ejendomsbranchen har en idé om, at deres ejendomme skal omdannes fra et nulpunkt til at være fuldt drevet af kunstig intelligens. Men for at komme godt i gang – og for at bevare modet til at kaste sig ud i at implementere digitale løsninger – gælder det om at tage ét skridt ad gangen:

”Det kan være en overvældende tanke og svært at få overblik over, hvordan man kommer fra A til B. Vi rådgiver blandt andet om, hvad de indledende skridt kan være,” siger Elizabeth Nelson.

Først og fremmest er det vigtigt som ejendomsejer eller -investor at få sat sig et mål.

”One size doesn’t fit all – alle intelligente bygninger er unikke. Vil man i gang med at implementere digitale løsninger, er det vigtigt at tænke over, hvad målet er, og hvad værdien skal være for brugerne,” pointerer hun.

Kun så intelligent som brugerne

Rejsen mod mere digitale ejendomme slutter ikke ved implementeringen af forskellige tiltag.

”En bygning er kun så intelligent som de mennesker, der bruger og interagerer med den. Intelligente bygninger kan ikke stå alene på nuværende tidspunkt. Der skal være nogen, der sikrer, at teknologien virker efter hensigten og bliver anvendt,” siger Elizabeth Nelson.

Har du brug for mere?

I EjendomDanmarks webshop kan du købe kurser, bøger, kontrakter og blanketter, der assisterer dig i din ejendomsdrift.

Gå til webshoppen