/ Nyheder / Lejeboliger bidrager også til den mangfoldige by

Lejeboliger bidrager også til den mangfoldige by

Af

Byerne skal have plads til alle, og med det stigende antal mennesker, der flytter mod byerne, bliver behovet for flere boliger stadig større. Mange nye kvarterer er skudt op, men der er stadig ikke nok. Derfor er det også helt naturligt, at boligpolitik fylder i den kommende kommunalvalgkamp.

Som en del af optakten til valgkampen i Københavns Kommune er et budskab om, at byerne ikke skal have flere private udlejningsboliger allerede blevet fremført flere gange.

Og ja, det er helt rigtigt, at der de seneste år er blevet bygget private lejeboliger i København. Heldigvis.

For ifølge kommunens egne fremskrivninger vil der alene i Københavns Kommune mangle mere end 80.000 boliger i 2060. De boliger opstår ikke ud af den blå luft, lige meget hvor meget vi håber og krydser fingre. De skal derimod hovedsageligt bygges af private investorer.

Hvis de boliger skal bygges, så har det en betydning, hvis den enkelte kommune strammer kravene til, hvilke boligformer der gives lov til at bygge. Det er simpel logik, at meget restriktive krav kan afskrække investorerne. Så skal vi indfri den fælles ambition om, at der skal være boliger nok – også i fremtiden, så kræver det en balanceret tilgang og ikke en skyttegravskrig.

Søg løsninger

De senere år er mange lejeboliger kommet til, selvom det jo ikke alene er den type, der er kommet frem. Men vi har også været i en periode, hvor der har været specielle forhold omkring boligbyggeriet. Historisk lave renter efterfulgt af en høj inflation med store rentestigninger betyder noget.

Men verden ændrer sig, så vi er også nødt til at slå koldt vand i blodet, hvis vi vil sikre, at der bygges de boliger, som københavnerne faktisk efterspørger. Dermed sikrer vi også den mangfoldighed, som er målet. Det største problem på det københavnske boligmarked er stadig udbuddet.

Hvis det er et fælles ønske at skabe et større udbud, så er nøglen at sætte mange flere grunde til salg så billigt som muligt, så der kan blive bygget mere. Det støder selvfølgelig sammen med en række andre politiske ønsker om mere infrastruktur som fx nye metrolinjer, men det er i sidste ende en politisk prioritering. Det samme gælder regler om maksimumbeløbet for de almene boliger, hvor der er store udfordringer med at få bygget nyt. Vi kan sagtens ønske os flere boliger af alle typer, fordi de alle spiller en rolle i skabelsen af en mangfoldig by. Det er bare svært at realisere under de rammer, som politikerne har fastsat.

Mere end bare Københavns Kommune

Et andet aspekt, som bliver overset, er, at København er mere end kommunen København. Vi skal se vores hovedstad som hovedstadsområdet. Og det består som bekendt af flere kommuner. Borgernes ønsker om ejerboliger – især for familier – kan ikke reduceres til kun at handle om behovene i Københavns Kommune. Den erkendelse er grundlæggende vigtig. For når vi skal sikre, at der er et boligudbud i Hovedstaden, som passer til mange forskellige danskere, må vi se ud over bygrænsen.

Det er lige så værdifuldt at bo i eget hus med have og udeliv i Hvidovre som at bo i en toværelses lejlighed på Vesterbro. Derfor bør vi netop se udbuddet af boliger i Hovedstaden i et bredere perspektiv og anerkende, at de forskellige tilbyder noget forskelligt.

For mange giver det god mening, at man som ung bor til leje i centrum af København. Mens en ny livsfase, og ny økonomi også gør det muligt at købe en ejerbolig selvom kravene til egenfinansiering de seneste år er steget. Samtidig skaber den næste fase i livet nye behov, der også kan indfris i områderne uden for brokvarterne. Skønne og unikke som de er, så er de nu engang også den størrelse, som de har – og det er næppe realistisk at fordoble antallet af boliger i det gamle kvarter på Østerbro. De fleste kvadratmeter grund er fyldt godt op.

Når leje blive eje

Til sidst er der også et andet aspekt, som politikere og borgere bør have for øje. Det eneste vi aldrig kan sige om boligmarkedet er, at det er stillestående. En bolig forandrer sig med nye beboere og krav. Og når først en bolig er bygget, forbliver den ikke nødvendigvis samme boligtype for evigt. En lejlighed kan sagtens starte sit liv som en lejebolig og senere i sin levetid skifte til at blive en ejerbolig. Københavns Kommunes egne tal peger på det samme mønster. Ifølge den seneste boligredegørelse er omkring 20 procent af de nyere lejeboliger allerede blevet omdannet til ejerboliger. Den udvikling kan sagtens fortsætte og afhænger i høj grad af faktorer som renteniveauet.  

Min opfordring til både Københavns Rådhus og Christiansborg er derfor klar: Lad være med at tale lejeboligerne ned. Løft blikket og se udviklingen i hovedstaden i et bredere perspektiv. En mangfoldig by kræver plads til alle boligtyper – og en mangfoldig by kræver en dialogsøgende tilgang til udvikling.

Så vær varsom med at gennemføre reguleringer, som i sidste ende begrænser det store behov for den fortsatte boligudbygning. Og hvis I gør det, så vær også ærlige om, at I godt ved, at det kan betyde, at der kommer flere boliger i fremtiden.

København skal også i fremtiden være verdens bedste hovedstad. Det sikrer vi ved at skabe et større boligudbud – for dermed får vi også mere mangfoldighed og plads til alle. Både de nuværende og de kommende københavnere.

Så kære politikere: Lad os finde løsninger i fællesskab. Vi har alle den samme ambition – og vi vil alle gerne sikre, at vi har de bedste byer med plads til alle. Det vinder hver eneste af os på.

 

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.