/ Nyheder / Køgemødet 2023: Politisk status, nye afgørelser og en økonomisk vejrudsigt

Køgemødet 2023: Politisk status, nye afgørelser og en økonomisk vejrudsigt

Folk fra ejendomsbranchen stimlede sammen på Comwell Køge Strand, da der blev afholdt det årlige orienteringsmøde for Fællesforeningen af grundejerforeninger på Sjælland, Lolland-Falster, Møn og Bornholm. Her kunne de fremmødte blive klogere på alt lige fra nye domme og afgørelser til den økonomiske fremtid for branchen, da flere repræsentanter fra EjendomDanmark holdt oplæg.

Af

Her til morgen gik 90 ejendomsinteresserede ind af de store glasdøre til Comwell Køge Strand for at få udleveret et navneskilt og hilse på de andre deltagere, inden det officielle program for det årlige Køgemøde blev skudt i gang.

Allerede inden dagens første oplæg var der en summen i lokalet, imens der blev spist croissanter og drukket kaffe. Der var ingen tvivl om, hvem der stod bag arrangementet: En stor, blålig roll-up med teksten ”Fællesforeningen af grundejerforeninger på Sjælland, Lolland-Falster, Møn og Bornholm,” prydede det ellers hvide lokale, der dannede rammerne for dagen.

Nyt fra EjendomDanmark og en politisk status

”Den politiske situation har ændret sig siden Folketingsvalget i 2022, fordi vi nu har en flertalsregering,” lød det fra EjendomDanmarks adm. direktør, Peter Stenholm, da han som den første oplægsholder trådte op på den sorte scene for at give de fremmødte et indblik i seneste nyt fra EjendomDanmark samt en politisk status for branchen.

Her fortalte han om kommende arrangementer i EjendomDanmark, viste videoer om organisationen og forklarede dens struktur. Men ikke mindst blev tiden brugt på at tale om politik i form af sejren med lagerskattens afskaffelse, dårlig byggesagsbehandling, omorganisering af huslejenævnene og meget mere.

Nye afgørelser, huslejeloft og forbedringer

I løbet af dagen var der også en masse jura på programmet. EjendomDanmarks juridiske direktør, Lena Hartmann, gennemgik den nyeste praksis indenfor en lang række forskellige emner: ophævelser og opsigelser, fraflytning, altaner, orienteringspligt og beboerrepræsentation. Desuden fortalte hun om erfaringerne med implementeringen af huslejeloftet fra september 2022, der har fyldt meget i den seneste periode.

Efterfølgende supplerede chefkonsulent Thit Topsøe-Jensen med sine erfaringer med Typeformular A, 10. udgave. Under oplæggene blev der skriblet ned på blokke, computere og telefoner, imens der også lød konkrete spørgsmål fra salen undervejs.

Thit Topsøe-Jensen fortalte i øvrigt om forbedringer med fokus på ændringer i den nye lejelov og grønne tiltag. Her blev processen op til arbejdernes udførelse gennemgået, ligesom konkrete eksempler på beregninger af forbedringsforhøjelser også blev fremlagt.

Økonomisk vejrudsigt

Et emne, der dagen igennem tittede frem, var branchens nuværende økonomiske rammeforhold. I kølvandet på krigen i Ukraine og den stigende inflation har den økonomiske situation nemlig ændret sig.

Det var også en af de ting som Peter Stenholm, adm. direktør hos EjendomDanmark, talte om i sit oplæg først på dagen, hvor han belyste udfordringerne med udhuling af købekraften, høje renter – og også lønstigninger efter de nye overenskomstforhandlinger.

Og meget belejligt endte dagen mere eller mindre samme sted som den begyndte. Her var det Haris Coric fra Realkredit Danmark, der gav en økonomisk vejrudsigt for ejendomsbranchen. Den lød heldigvis lovende med tegn på at dele af presset snart vil lette og at inflationen vil komme ned.