/ Nyheder / Klima og moderniseringer kommer til at fylde i 2020

Klima og moderniseringer kommer til at fylde i 2020

Moderniseringsparagraffen 5,2, klima og bæredygtighed samt PropTech er bare nogle af de emner, der kommer til at fylde hos EjendomDanmark i 2020. Adm. direktør Jannick Nytoft ser frem mod det nye år – og tilbage mod det, der netop er gået.

Af

EjendomDanmarks adm. direktør Jannick Nytoft fortæller om 2020. Foto: Jens Rosenfeldt

Så er 2020 godt i gang. Det nye år begynder for EjendomDanmarks vedkommende, hvor vi slap i 2019. Nemlig med fortsatte forhandlinger om moderniseringsparagraffen 5,2. Der er et politisk flertal for at indskrænke mulighederne for at lave gennemgribende moderniseringer og på den baggrund kunne hæve huslejen til det lejedes værdi. Så meget står klart.

Til gengæld er det stadig uklart, hvilke partier der ender med at indgå et forlig med regeringen. Størst sandsynlighed er der for, at det bliver partierne bag det såkaldte forståelsespapir, nemlig venstrefløjen og de radikale. Der forhandles i disse timer og EjendomDanmark følger dem tæt. Vores strategi er – ligesom den har været det seneste år – at sikre, at fakta og ikke kun følelser får en plads ved bordet.

Men moderniseringer kommer ikke til at tage hele dagsordenen i 2020. Klima og bæredygtighed er en agenda, som kommer til at gennemtrænge stort set alle områder de kommende år. Foråret kommer til at byde på handlingsplaner, som skal sætte kød og blot på den klimalov, som et bredt flertal i Folketinget har vedtaget. EjendomDanmark har tænkt sig at tage debatten om bæredygtighed, grønne ejendomme og CO2 i de danske erhvervsejendomme offensivt, konstruktivt og ansvarligt.

Andre ord som bliver dagsordensættende i 2020 kunne være digitalisering, PropTech og mangfoldighed i byerne.

Og så selvfølgeligt lige et tilbageblik på 2019, som vel sådan alt i alt blev jævnt for branchen. Grønne ejendomme vinder frem, der er stadig efterspørgsel på investeringsejendomme, som et fornuftigt alternativ til obligationer. Til gengæld udvikler lejen sig fortsat meget jævnt og endda negativt for nogle ejendomme, og tomgangen steg i 2019.

Vi satser på et 2020 med mindre tomgang og en fornuftig, bæredygtig udvikling for ejendomsbranchen.