/ Nyheder / Klar til den nye affaldsbekendtgørelse

Klar til den nye affaldsbekendtgørelse

Mindre affaldsmængder og mere genanvendelse. Wihlborgs har forberedt sig til den nye affaldsbekendtgørelse, der trådte i kraft ved årsskiftet og omfatter erhvervsejendomme.

Af

Virksomheder skal nu sortere i samme 12 forskellige affaldstyper, som de danske husholdninger.

Den nye affaldsbekendtgørelse sætter i 2023 krav til sortering af affald på arbejdspladsen. Virksomheder skal nu sortere i samme 12 forskellige affaldstyper, som de danske husholdninger, nemlig: Madaffald, papir, pap, plast, metal, glas, træ, elektronik, hård PVC, mad- og drikkekartoner, farligt affald, småt brændbart og restaffald.

Målet er at sikre, at langt mere affald bliver genanvendt, og at CO2-udledning fra affaldssektoren i Danmark nedbringes. Hos Wihlborgs har de arbejdet på at implementere de nye fraktioner på alle multibrugerejendomme og kontorhoteller siden november 2021.

”Vi har gennemgået alle vores ejendomme og i samarbejde med ejendomsinspektørerne, har vi kortlagt de enkeltes behov,” fortæller Henrik Kildentoft, der er indkøber hos Wihlborgs.

Ikke alle fraktioner er nødvendige

Ikke alle lejere har haft brug for samtlige fraktioner, og målet for Wihlborgs har derfor været hellere at justere løbende frem for at sætte containere op, som ikke kommer i brug.

”Det er kommet bag på nogle af vores lejere, at de ikke behøver at have samtlige fraktioner stående, men det ville jo være spild af containere,” siger Henrik Kildentoft og uddyber, at de mest benyttede fraktioner er plast, restaffald, madaffald, papir og pap.

”De fraktioner vil være at finde i samtlige affaldsrum. På nogle ejendomme har vi måtte bygge ud for at få plads til de noget større affaldsstationer,” fortæller Henrik Kildentoft.

Skal være en nem opgave

For at affaldet ender i de rette containere kræver det også, at lejerne kan sortere inde i selve lejemålet. Her har Wihlborgs allieret sig med de renholdsleverandører, der er tilknyttet de enkelte lejemål.

”Renholdleverandørerne stiller sig til rådighed for at hjælpe vores kunder med at sortere i hverdagen. Vi har startet med at placere affaldsstationer indenfor i fællesarealer og udbygger løbende efter behov. Det er blevet taget rigtig godt imod”

Skulle der være behov for ekstra containere eller tømninger som følge af de nye sorteringskrav, har Wihlborgs fået udviklet en app, hvor ejendomsteknikerne hurtigt kan kontakte deres renovationsfirma.

”På den måde sikrer vi en hurtig leverings- og responstid, så affaldssorteringen ikke kommer til at ligge vores lejere til last,” siger Henrik Kildentoft.

Læs mere om de nye krav til affaldssortering på Miljøstyrelsens hjemmeside