/ Nyheder / Kampen fra scenen

Kampen fra scenen

En blå baggrund eller et kulsort tæppe. Scenografien var på en gang dyster og enkel på Det Kongelige Teater, da forestillingen Galla for Ukraine fandt sted lørdag aften. De medvirkende optrådte alle uden honorar og pengene gik til at støtte Røde Kors’ arbejde i Ukraine. Initiativtageren bag var advokat Philip Maury.

Af

Galla for Ukraine på Det Kongelige Teater.

Mørket har sænket sig over København, men oplyst af fakler på Det Kgl. Teater vejrer det ukrainske flag. Verdensballetten, Kammerballetten og kunsterne fra Det Kgl. Teater er gået sammen om en gallaforestilling til fordel for Ukraine. Forestillingen er blevet stykket sammen på få dage. Primus motor og initiativtageren bag er Philip Maury, der også står på scenen denne aften. I hans åbningstale, der foregår på både dansk og ukrainsk, sætter han ord på, hvorfor publikum og kunstnere nu er samlet.

”Heldigvis er der altid et sted på Jorden, hvor der er fred. Desværre er der også altid et sted, hvor der er krig. De to er nu igen på ulyksaligvis rykket tættere på hinanden, og derfor står vi her klar til at handle. Vi kæmper hver især for Ukraine med det, vi kan – i aften er det her fra scenen og gennem kunsten.”

Den døende svane

Salen er fyldt op, og rygterne går, at mange har måtte gå forgæves i forsøget på at sikre sig en billet. Også Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte har fundet vej til logen.

På programmet er et stærkt hold af kunstnere – blandt andet Verdensballettens ballerina Iana Salenko, der er født og opvokset i Kyiv. Iana bor til daglig i Berlin med sin mand og sine børn, men hendes far og bror er blevet i Kyiv for at kæmpe. I aften danser hun sin yndlingssolo Den Døende Svane. En solo hun dansede som lille pige i Ukraine og da hun optrådte for første gang for sin far. Lørdag aften danser hun for sin far og resten af familien – og høster stående klapsalver fra salen.

Publikum bliver også præsenteret for highlights inden for både ballettens og operaens verden – Tryllefløjten, Juveler, Et Folkesagn og La Boheme. Men der er også et mere moderne indslag, som koreografen Paul Lightfood står bag. En mandlig balletdanser får nok rykket ved publikums forestilling om, hvad ballet også kan være.

Lille million

Forestillingen har indbragt en lille million til Røde Kors, og initiativtageren selv er godt tilfreds med arrangementet.

”Det var vellykket, men kun takket være alle dem, der hjalp til med at stable forestillingen på benene i løbet af meget kort tid, dem der optrådte, og de der valgte at støtte op ved at gå i teateret,” siger Philip Maury.