/ Nyheder / Indefrysningsordning inddrager endnu ikke lejerne

Indefrysningsordning inddrager endnu ikke lejerne

Energistyrelsen har netop sendt bekendtgørelse om en indefrysningsordning for høje energiregninger for husstande og virksomheder samt bekendtgørelse om ikrafttrædelse af lov om indefrysning i høring. En ordning for lejere lader endnu vente på sig.

Af

En indefrysningsordning for høje energiregninger er på vej. Foto: iStock, Axel Bueckert

Bekendtgørelsens overordnede formål er at udmønte lov om en indefrysningsordning for høje energiregninger. Loven udmønter dele af aftale om Vinterhjælp, som blev vedtaget d. 23. september 2022. Der blev med aftalen om Vinterhjælp indgået aftale om etablering af en indefrysningsordning for regninger på el, gas og varme for husstande og virksomheder. Formålet med indefrysningsordningen er at sikre forudsigelighed og tryghed i husstande og virksomheders økonomi i en tid med høje og uforudsigelige energipriser.

En tilpasset løsning, der inddrager lejere og udlejere, er dog ikke sat i gang.

”Ordningen tager stadig ikke højde for de særlige konstellationer i lejeforhold, hvilket vi også påpegede, da indefrysningsordningen var i høring. Vi frygter, at de mange tusinde lejere, der har en forventning om at kunne få hjælp igennem ordningen, bliver skuffede,” siger Lena Hartmann, juridisk direktør i EjendomDanmark og fortsætter:

“Det arbejde, der skal muliggøre en funktionel ordning i lejeforhold, er ikke gået i gang endnu pga. valget. Det stiller vi os lidt undrende over for. Det ville være oplagt at igangsætte en indledende, teknisk dialog om udfordringer og mulige løsninger.”  

Hastes igennem

Energistyrelsens bekendtgørelse om en indefrysningsordning for høje energiregninger for husstande og virksomheder samt bekendtgørelse om ikrafttrædelse af lov om indefrysning landede, bedst som skolerne havde ringet ud til efterårsferie. Høringsfristen er sat til mandag morgen i uge 43. Forslaget står derfor til at blive hastet igennem, som det også gjorde sig gældende, da den bagvedliggende lov skulle vedtages.

”Endnu en gang en stærkt kritisabel proces. En uges høringsfrist hen over en ferie er ganske enkelt ikke seriøst,” lyder det fra Lena Hartmann.