/ Nyheder / Igen fokus på huslejeregulering efter NPI

Igen fokus på huslejeregulering efter NPI

Endnu engang ruller debatten om huslejeregulering, og der er samtidig kommet helt nye inflationstal ud. Debatten kan til tider virke ensidig, da udlejernes perspektiver ikke får lov til at fylde meget i debatten.

Af

Endnu engang ruller debatten om huslejeregulering, og der er samtidig kommet helt nye inflationstal ud. Foto: anyaberkut, iStock.

Mange er nok de seneste dage stødt på historier om huslejestigninger efter nettoprisindekset. Emnet er relevant igen, og nye tal viser, at inflationen fortsat er høj. Det påvirker også de lejere, der bor i lejemål reguleret efter nettoprisindekset.

For første gang i mange år oplever de, at huslejen stiger med mere end meget lave procentsatser:

”Nettoprisindekset har været meget lavt de sidste mange år, fordi inflationen har været det. Det er klart, at det aspekt også forstærker, hvordan det opleves for nogle lejere, når de i år modtager en væsentlig højere regulering af deres husleje. Men det er ikke fair, at udlejerne klandres for at hæve huslejen for egen vinding, mens den egentlige årsag – nemlig inflationen – sættes i baggrunden,” siger Peter Stenholm, adm. direktør i EjendomDanmark.

Øgede udgifter for både lejer og udlejer

Det grundlæggende problem er nemlig, at inflationen er alt for høj. For lejerne betyder det, at alt fra mælk til benzin og også huslejen stiger efter mange år, hvor nettoprisindekset har været ekstremt lavt.

”Men i debatten glemmes det ofte, at udlejere også rammes af stigende udgifter. Driftsomkostningerne har også haft en pil opad i den seneste tid. Det må og skal ikke negligeres, at ejendomsvirksomhederne også er påvirket af den samfundsøkonomiske situation – ganske som alle andre,” siger Peter Stenholm.

En anden pointe er, at ingen ejendomsvirksomhed ønsker tomgang. Markedet vil i sidste ende regulere sig selv, og i disse tider skal ejendomsvirksomheder hver især navigere i inflationen og dens mange afledte effekter.

”Situationen kræver den samme tilgang, som vi så under coronakrisen: Nemlig fokus og håndholdte løsninger og dialog. Dengang viste ejendomsbranchen deres store professionalisme, og det vil branchen også fortsat gøre. De har kun en interesse i at behandle deres lejere ordentligt og fair,” siger Peter Stenholm.

Han understreger, at han godt forstår, hvis den til tider unuancerede fremstilling af emnet i medierne kan frustrere nogle udlejerne, som ellers gør, hvad de kan, for at imødekomme lejernes og egne udfordringer.  

Et samfundsproblem skal løses på samfundsplan

EjendomDanmark understreger, at løsningen på høje regulering skal findes på samfundsplan. Her skal inflationen nemlig tøjles:

”Den høje inflation er et samfundsproblem, og det skal løses på samfundsplan. Vi fik netop nettoprisindekset som reguleringsprincip for huslejen, fordi der var et ønske fra lejers side om, at trappelejen blev afløst af en model, der fulgte samfundsudviklingen. Det fik de med nettoprisindekset, og der har i de sidste mange år været ro og tilfredshed med modellen. I år er indekset på grund af mange faktorer markant anderledes end tidligere. Men alene det, at det nu ikke er en fordel for en enkelt gruppe, er ikke i sig selv et argument for at lave aftaler om,” siger Peter Stenholm.

Medlemmer af EjendomDanmark kan altid kontakte den juridiske rådgivning for vejledning omkring varslinger. Alle medlemmer er også velkomne til at tage fat i andre af EjendomDanmarks medarbejdere.