/ Nyheder / Her vil lagerbeskatning ramme hårdest

Her vil lagerbeskatning ramme hårdest

Der vil være konsekvenser, hvis lagerbeskatning gennemføres i den nuværende form – og det er de små aktører, der er mest udsatte, vurderer branchen selv.

Af

Lagerskat kan særligt få konsekvenser for de mindre virksomheder. Foto: jonathanfilskov-photography, Istock

Alle i ejendomsbranchen vil kunne mærke det, hvis regeringens forslag om lagerbeskatningen bliver en realitet. Men nogle vil være bedre rustede til at stå imod end andre. Ifølge halvdelen af besvarelserne i en rundspørge blandt aktører i ejendomsbranchen vil lagerskatten nemlig særligt ramme de mindre virksomheder – mens den anden halvdel mener, at alle i branchen rammes lige hårdt.

”Der kan ikke gennemføres så drastiske ændringer for en hel branche, uden at det kan mærkes hos alle aktører. Men byrden vil falde tungest på de smalleste skuldre, også af den grund er lagerbeskatningen den forkerte vej at gå,” siger adm. direktør Jannick Nytoft, EjendomDanmark.

Regeringen har lagt op til, at lagerbeskatningen skal være med til at finansiere det, der i folkemunde er blevet døbt Arnes Pension.

Den finansielle sektor skal bidrage med 1.500 mio. kr., en forhøjelse af aktieavancebeskatningen vil give 650 mio. kr., mens ejendomsbranchen med den nye lagerbeskatning skal bidrage med 850 mio. kr. Finansieringen skal ifølge forslaget gøre det muligt at gå på tidlig pension, hvis man har arbejdet i 47 år.

Hvad er ejendommen værd?

Udfordringen med lagerbeskatningen er kort fortalt, at beskatningen skal ske af en teoretisk værdi. En stigende værdi giver bare ikke flere likvide midler til at betale skatten med – og så er der hele aspektet med værdiansættelsen:

”Nu er de offentlige ejendomsvurderinger igen blevet udskudt, og det sætter jo to tykke streger under det faktum, at det ikke er en nem øvelse. Når vi taler om ejendomme, taler vi ikke om hyppige handler – tværtimod. Ejendomme består af vidt forskellige standarder og funktionaliteter, og derfor er der sjældent et perfekt sammenligningsgrundlag for værdiansættelsen. Årlige valuarvurderinger af samtlige ejendomme bliver hurtigt en bekostelig affære – en byrde, der skal lægges oven i selve skatten,” siger Jannick Nytoft.

Kom på kursus

Rammer investeringslysten

Flere udgifter gør det også sværere at investere i nyt – og det mener markedet også selv. Således svarer hele 89 procent af aktørerne i undersøgelsen, at den øgede beskatning vil påvirke investeringslysten i moderat eller stærk negativ grad i opførelsen af de 110.000 nye boliger i de største byer, som ellers er en politisk ambition:

”Mangfoldige byer med plads til alle er jo en klar ambition fra både politikere og os. Men det mål bliver endnu sværere at nå, hvis det bliver sværere at finde finansiering til at bygge de mange boliger, som der virkelig mangler i de store byer. Alle, der har været på boligjagt, ved, at der er et stort pres. Det bliver løsnet ved at øge udbuddet – ikke ved det modsatte,” siger Jannick Nytoft.

Størstedelen af aktørerne forventer også, at den øgede beskatning vil have en negativ påvirkning på mulighederne for klimarenoveringer. 

Den forkerte vej at gå

Der er samlet set mange udfordringer med lagerbeskatning set fra branchens synspunkt:

”En øget beskatning – og særligt det setup, der foreligger nu – er den forkerte vej at gå. Vi har som samfund brug for klimarenoveringer, vækst og flere boliger. Det er ikke en gammel plade med skrækscenarier, der er sat på. Det er konkrete udfordringer, der kan ende med at blive en del af virkeligheden for os alle, hvis finansieringen findes ved lagerbeskatning,” siger Jannick Nytoft.

lagerskat