/ Nyheder / Her er en overset løsning på problemet med boligmangel i København

Her er en overset løsning på problemet med boligmangel i København

Airbnb bør dele information med myndighederne. Det er en absolut hovednøgle i forhold til at sikre flere ledige boliger i hovedstaden.

Af

Af Lars Ramme Nielsen, markedschef i Dansk Erhverv og Jan Ellebye, PA-chef i EjendomDanmark.

Så er kommunalvalget overstået. Det var en glæde at følge med i de mange politiske debatter med fokus på at gøre København til en bedre, rigere og mere bæredygtig by. Boligmanglen var et centralt valgtema, som også ligger os på sinde. Men én stemme har vi endnu ikke hørt fra. Og det er en vigtig stemme. En stemme, der sidder med en helt central nøgle og mange vigtige data, der vil kunne bidrage til at løse boligmanglen i København.

Det er det amerikanske firma Airbnb, som driver en onlinemarkedsplads, hvor boligejere i København kan korttidsudleje deres bolig.

Byer med plads til alle

Regeringens boligudspil hedder ’Byer med plads til alle’. Det er vi enige i, og det skal vi hjælpe hinanden med. Airbnb er en central spiller her, da Airbnb som overnatningsform i København er meget udbredt i Indre By, på Vesterbro og Nørrebro. Det er alle områder, hvor der i dag er stor rift om boligerne. Tilsammen står Indre By, Vesterbro og Nørrebro for knap 45 procent af samtlige Airbnb-lejemål i byen, viser tal fra Inside Airbnb.

Lige nu er der i København ca. 9.600 Airbnb-lejemål tilgængelige på platformen ifølge Inside Airbnb, f.eks. hele lejligheder eller et enkelt værelse. Heraf har ca. 44 procent høj tilgængelighed, hvilket betyder, at de er tilgængelige mere end 60 dage om året. At et lejemål angives som meget tilgængeligt, er ikke ensbetydende med intensiv udlejning, eller at den rammer eller sågar overstiger det officielle udlejningsloft på 70 dage.

Men det giver alligevel en indikation om, at udlejeren enten er meget fraværende på adressen, f.eks. opholder sig andre steder i ind- og udland, eller at udlejer har en fast alternativ adresse, hos måske kæreste, forældre eller noget tredje.

Flere ledige boliger

At turister fylder op i lejligheder, hvor der kunne bo københavnere, har coronapandemien også tydeliggjort. Ved nedlukningen af Danmark i marts sidste år bemærkede Boligportalen en markant stigning i antallet af udbudte lejeboliger, hvoraf mange stod fuldt møbleret og med hurtig indflytning. Det siger sig selv, at mange af disse lejemål, indtil krisen og grænselukningerne kom, var at finde på Airbnbs platform.

Reglementet er hullet som en si. For udlejning af værelser er ikke inkluderet i udlejningsloftet, og det gør kontrolopgaven nærmest umulig

For nogle år tilbage blev der indført et udlejningsloft på 70 dage på korttidsudlejning af private boliger. Men reglementet er hullet som en si. For udlejning af værelser er ikke inkluderet i udlejningsloftet, og det gør kontrolopgaven nærmest umulig. Airbnb har overblikket og den nødvendige data, der vil kunne skabe transparens om, hvorvidt der sker systematisk erhvervsmæssig udlejning af lejligheder i København under dække. En praksis, der bør stoppe.

For det første skaber det unfair konkurrence for hoteller og hostels, der har orden i penalhuset, betaler skat og moms, uddanner elever og tager samfundsansvar. For det andet trækker det boliger ud af lejemarkedet i København, der vil kunne gå til de mange boligsøgende.

Vi har brug for en mangfoldig og levende hovedstad, hvor det er godt at bo og godt at drive virksomhed. Det er de centrale forudsætninger for, at vi i Danmark har en attraktiv hovedstad for danske og udenlandske turister at besøge.

Danmark tjener milliarder af kroner på turismen, der går til at finansiere vores velfærdssamfund, og vi ville ikke have det samme udbud af oplevelser, restauranter og butikker, hvis ikke der kom turister. Det har coronakrisen vist med al tydelighed.

Plads til alle

I byer med plads til alle er der også plads til Airbnb. Selvfølgelig skal man som københavner kunne udleje sin bolig kortvarigt, når man for eksempel selv er på ferie. Vi vil gerne invitere Airbnb med i de ansvarliges rækker og minder om, at det ikke er alle steder, der er lige så højt til loftet som heri Danmark. Reglerne i bl.a. Berlin og Barcelona er langt strammere for korttidsudlejning og dermed for Airbnb.

Vores invitation til Airbnb er derfor: Vær med til at løse boligmanglen i København. Det gør I ved at dele information med myndighederne om de lejemål, I udlejer, specificeret på hele lejligheder og enkeltværelser, og hvor meget disse bliver udlejet.

Deltag i samtalen om, hvordan vi sikrer en bæredygtig turisme i København. Hjælp os med at sprede turismen til andre dele af København end brokvartererne og Middelalderbyen, hvor koncentrationen af turister og Airbnb-lejemål er størst. Åbenhed er vejen frem. Sammen vil vi kunne gøre København til en bedre, rigere og mere bæredygtig by.

Debatindlægget er første gang bragt i Politiken d. 18. november 2021.