/ Nyheder / Uro på boligmarkedet: Her er det blevet sværere at finde en lejebolig

Uro på boligmarkedet: Her er det blevet sværere at finde en lejebolig

Om køberne kigger på lejlighed eller hus, så er der blevet mere stille på det private boligmarked. På lejeboligmarkedet har der også været en svag stigning i tomgangen de seneste måneder – men i et historisk perspektiv er den stadig lav.

Af

Foto: Norwood, unsplash

Færre handler, lavere forventninger og usikkerhed om effekterne af de kommende nye offentlige ejendomsvurderinger. Det tidligere så brandvarme boligmarked i særligt København er gået ned i gear siden midten af 2017.

Og mens de potentielle købere holder vejret, har lejerne også trukket i håndbremsen i forhold til for et par måneder siden:

”Usikkerhed udmønter sig i afventning, når det handler om boliger. De unge bliver boende hjemme, de flytter ikke væk fra deres roomie i det sekund, de afslutter studiet, og de unge familier bliver på trods af familieforøgelsen boende i den lejlighed, der måske føles lidt for lille,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Det har nemlig en afsmittende effekt, når der er lurende uro:

”Lejeboligmarkedet bliver godt nok ikke ramt ligeså hårdt af de mange ubekendte faktorer som det private marked, hvor folk skal have mange penge op af lommen, før de kan flytte ind. Som lejer er der mere fleksibilitet og færre langsigtede økonomiske forpligtelser. Men på trods af det, så har uroen smittet af på lejeboligmarkedet,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

En ny rapport fra netop EjendomDanmark viser, at der i juli stod lidt flere lejeboliger tomme, end der gjorde tre måneder tidligere – 0,4 procentpoint for at være præcis.

Fra top til bund

Der er dog en minimal mængde færre tomme boliger end på samme tid sidste år. For siden den brandhede sommer i 2018 er boligtomgangen i år faldet med knap 0,1 procentpoint til under 4,1 procent.

Men landsplanstallet dækker over geografiske forskelle. Blandt landets største byer er der forskel fra toppen af Danmark – hvor Aalborg har en boligtomgang på 7,7 procent – til det mere sydlige Odense, hvor blot 1,8 procent af lejeboligerne mangler en lejer.

”Der er tendenser byerne imellem, men vi kan også se langt mere lokale forskelle. Zoomer vi ind på København, står 1,8 procent af lejeboligerne på Vesterbro tomme, mens der i Sydhavnen – en rigtig kort cykeltur væk – er plads til nye lejere i 9,5 procent af boligerne. Det gør det område mindre umuligt for lejerne end det efterspurgte Vesterbro,” siger Jannick Nytoft.

Boligtomgangen i Aarhus er 4,8 procent, mens den i hele Region Hovedstaden er 3,8 procent.

Læs webrapport

Kontakt