/ Nyheder / Halsnæs Kommune taber stadig terræn i undersøgelse om ejendomsvenlighed

Halsnæs Kommune taber stadig terræn i undersøgelse om ejendomsvenlighed

Halsnæs Kommune falder yderligere på EjendomDanmarks rangliste over, hvilke kommuner der skaber de bedste vilkår for ejendomsejere og -brugere. I år lander kommunen på plads nr. 89 mod sidste års plads nr. 56. Det fremgår af en ny undersøgelse fra erhvervsorganisationen EjendomDanmark.

Af

EjendomDanmark undersøger for sjette år i træk kommunernes ejendomsvenlighed, der måler ejendommenes vilkår i landets kommuner. Resultatet viser, at Halsnæs Kommune igen falder ned ad listen til nr. 89 ud af 98 mulige. Det sker efter, at kommunen tog et stort dyk fra nr. 9 i 2015 til 56 sidste år.

”Mens landets kommuner generelt har forbedret sig på de målte forhold, har Halsnæs Kommune ikke forbedret sig. Det medvirker til at sende kommunen ned blandt undersøgelsens bundplaceringer. Byggesagsgebyret er fortsat højt på 700 kroner, sammenlignet med landsgennemsnittet som er 476 kroner, og det samme gælder grundskylden, som er den højst mulige på 34 promille. Den har fire kommuner sat ned siden sidste år”, siger Morten Marott Larsen, cheføkonom i EjendomDanmark.

Morten Marott Larsen fortsætter: 

”Det er vigtigt, at kommunerne prioriterer ejendomsvenlighed, da boliger og erhvervsejendomme bidrager til at holde gang i aktiviteter, beskæftigelsen og økonomien i kommunen. Gode vilkår bidrager til, at der holdes gang i ejendommene og til at tiltrække og fastholde erhverv og borgere”, siger Morten Marott Larsen, cheføkonom i EjendomDanmark.

Halsnæs Kommune afskaffede for år tilbage dækningsafgiften, og det er det eneste parameter, hvor kommunen klarer sig godt i undersøgelsen. Brutto- og nettosagsbehandlingstiden for byggesager er steget til 34 dage (brutto) og 20 dage (netto), men er dog stadig på et lavt niveau sammenlignet med landsgennemsnittet.

De sjællandske kommuner klarer sig generelt dårligere end de jyske og fynske kommuner, viser Ejendomsforeningen Danmarks undersøgelse. Den bedst placerede sjællandske kommune er Stevns Kommune på en 13.-plads. Kalundborg Kommune er den kommune, der har forbedret sig mest fra sidste års nr. 86 til 26 i år. Billund Kommune løber i år med titlen som landets mest ejendomsvenlige kommune.

Kommunerne vurderes ud fra parametrene:

  • Dækningsafgift
  • Grundskyld
  • Om kommunens private lejeboliger er regulerede eller ej
  • Bruttosagsbehandlingstid for byggesager viser den samlede sagsbehandlingstid fra kommunen første gang modtager byggeansøgningen, og til der er truffet en endelig afgørelse i sagen.
  • Nettosagsbehandlingstid for byggesager afspejler den faktiske sagsbehandlingstid hos kommunen. Det er det antal dage det i gennemsnit tager at få behandlet en sag fra den dato, hvor alle fyldestgørende oplysninger er indhentet fra ansøgeren og til der er givet tilladelse eller afslag fra kommunen.
  • Byggesagsgebyrer
  • Antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud) per 100.000 bygningskvadratmeter.