/ Nyheder / Godt boligudspil skæmmet af angreb mod ejendomsretten

Godt boligudspil skæmmet af angreb mod ejendomsretten

EjendomDanmark støtter målet om mangfoldighed i byerne og en indsats særlig rettet mod udsatte boligområder. Men at tvinge private ejere til at give kommunerne anvisningsret over private lejligheder er forkert, udansk og går ud over dem, der i forvejen står på ventelisterne. Frivillighed er vejen – ikke angreb på ejendomsretten, siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Af

EjendomDanmark mener, at det ligner et angreb på den private ejendomsret når regeringen med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad i spidsen har opsat en række mål om spredning af især ikke vestlige indvandrere. Foto: Jens Rosenfeldt.

Regeringen med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad i spidsen har opsat en række mål om spredning af især ikke vestlige indvandrere. 58 boligområder og 100.000 mennesker er i målgruppen for indsatsen, som blandt andet inkluderer en mulighed for, at kommunerne kan overtage anvisningsretten af 10 procent af private udlejeres lejligheder.

Det forslag er ikke i tråd med den danske model, det ligner et angreb på den private ejendomsret, og så er tvang den forkerte vej at gå, siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark, der repræsenterer den danske ejendomsbranche:

“Ejendomsbranchen medvirker meget gerne til at skabe mangfoldighed i byerne, men det skal ske af frivillighedens vej. At sætte de private udlejere en pistol for panden og sige, at de kan vælge mellem en frivillig aftale eller tvang, er udansk. Dialogen er vejen til det gode samarbejde, og det er forudsætningen for, at vi kan lykkes med en meget svær opgave. Nemlig den at sikre mangfoldige byer og bydele, hvor der er plads til alle,” siger Jannick Nytoft.

De private sikrer boliger til alle typer

Han peger på, at den private ejendomssektor i forvejen er med til at skaffe boliger til  danskere i alle sociale lag.

“Vi udlejer til mange forskellige typer af mennesker, som kan have stået på ventelister i årevis. Det kan for eksempel være en pensionskasse, hvor medlemmerne kan skrive sig op til boliger. Skal de så pludseligt træde til side og bagerst i køen? Masser af private påtager sig i forvejen et stort ansvar arbejde overfor deres lejere. Men den slags skal ske af frivillighedens vej,” siger Jannick Nytoft.

Frivillige aftaler

Han mener desuden, at forslaget ligner et angreb på den private ejendomsret. 

“Det giver sig selv, at når en ejendom er ejet privat, så har man også råderet over brugen af ejendommen. Det er udansk, at staten gennemtvinger en råderet over private boliger. Lad os istedet mødes og tale om, hvad vi kan gøre med frivillige aftaler først,” lyder opfordringen fra EjendomDanmarks adm. direktør. 

EjendomDanmark henviser til, at der desuden er en række andre greb, som kan være med til at løse problemet. Blandt andet er det muligt at fordele særlige grupper i almene boligområder, som i dag er ressourcestærke.

Regeringen og fx Københavns Kommune ønsker desuden i forvejen at bygge flere almene boliger i både nye og gamle bydele. Dette vil i sig selv over tid skabe endnu større mangfoldighed og sprede forskellige sociale grupper i byen. Den almennyttige boligsektor modtager desuden i forvejen store tilskud for at kunne løfte opgaven.