/ Nyheder / Frygter konkurser blandt restauranter og butikker: ”Der er fortsat brug for hjælp”

Frygter konkurser blandt restauranter og butikker: ”Der er fortsat brug for hjælp”

Faren er ikke ovre for restauranter og butikker – hver anden udlejer frygter konkurser blandt erhvervslejere i kølvandet på coronakrisen. Det viser undersøgelse fra EjendomDanmark.

Af

Mange udlejere frygter konkurser blandt deres erhvervslejere. Foto: poludziber, iStock

Restauranter og butikker har fortsat hårde tider, og hos udlejerne – der arbejder tæt sammen med deres erhvervslejere – er der stor nervøsitet for, at der kommer flere konkurser hos erhvervslejerne i kølvandet på coronakrisen.

Knap halvdelen – nærmere bestemt 45 procent – af erhvervsorganisationen EjendomDanmarks Ejendomspanel vurderer således, at mellem 11 og 30 procent af butikker og restauranter går konkurs i løbet af de næste måneder.

”Det er foruroligende. Coronakrisen har været et stort slag, som butikker og restauranter ikke nødvendigvis let kan rejse sig fra, og ingen udlejere har interesse i at miste deres lejere. Vi ved, at udlejerne går langt for at finde lokale løsninger, så ellers sunde butikker får mulighed for at komme i omdrejninger igen,” siger adm. direktør Jannick Nytoft, EjendomDanmark.

”Drejes nøglen om for mange steder, breder det sig. Den erhvervsdrivende må måske lukke sit livsværk, og der risikerer at komme mindre liv i de lokale gågader. Det er derfor, at vi som branche og samfund skal handle, så vi kan holde hånden under vores butikker og restauranter,” siger Jannick Nytoft, der fortsat opfordrer regeringen til at sikre, at midlerne fra hjælpepakken til de faste udgifter rent faktisk kommer ud til butikkerne.

Stærk samarbejdspartner

Selvom danskerne og turister på kanten af sommerferien kan strømme ud i butikker og på caféer, kan restauranter og butikker med fx nye krav til plads ikke nødvendigvis indhente det, der er mistet. Samtidig er det usikkert, hvordan krisen på den lange bane påvirker danskernes lyst til at gå ud og spendere:

”Det er både et tab for lokalsamfundet og den erhvervsdrivende, når det ikke længere går. Udlejerne kæmper for at bevare deres gode erhvervslejere, for uden dem står ejendomsejerne tilbage med tomme lejemål. Lukkede forretninger rammer både de mange tusinde medarbejdere i butikker og restauranter. Men det rammer også de mange ansatte i ejendomsbranchen,” siger Jannick Nytoft.

Fakta

  • Det er butikker og restauranter, der har flest udfordringer. I alt angiver 82 procent af respondenterne, at det er disse typer af lejere, som har flest problemer i den nuværende situation.
  • Omvendt er det kun 4 procent af respondenterne, som svarer, at det er boliglejere, der har flest problemer.
  • 45 procent af respondenterne i Ejendomspanelet forventer konkurser blandt netop butikker og restauranter. Der er dog en vis usikkerhed om fremtiden – det er illustreret ved, at 10 procent af respondenterne angiver ”Ved ikke” til spørgsmålet.

Vil du vide mere om erhvervslejemål?

Medlemmer af EjendomDanmark har adgang til en lang række opdaterede vejledninger her på siden omkring erhvervslejemål

Se mere her