/ Nyheder / Fremtiden er lige uden for døren

Fremtiden er lige uden for døren

Den danske ejendomsbranche halter efter nabolandene, når det handler om at udnytte digitale løsninger. Det var meldingen på EjendomDanmarks gå hjem-møde 2. april om “PropTech” (Property Technology red.). PropTech er fremtiden, og den venter lige uden for døren.

Af

Foto: tobiasjo, istock

PropTech er det overordnede begreb for de mange slags forskellige teknologier, der kommer til at spille en rolle i fremtidens ejendomsbranche.

”For få år siden vidste jeg ikke noget om PropTech, og jeg ved, at der var mange af vores medlemmer, der også skulle prøve at spore sig ind på, hvad det er. Vi har fulgt emnet, deltaget i relevante konferencer og skrevet artikler om det. Idéen med i dag er at dele noget af vores viden med medlemmerne”, indledte Mikkel Alsø, seniorøkonom i EjendomDanmark, inden han gav ordet videre til EjendomDanmarks administrerende direktør, Jannick Nytoft.

“Syv af de ti største virksomheder i verden er tech-virksomheder i dag. FinTech har været der længe, PropTech er også udbredt i udlandet, men ikke så meget herhjemme, og det vil vi gerne hjælpe på vej. Det vil give en transformation af ejendomsbranchen på sigt, som formentlig er sket om fem-syv år,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Danmark er bagud

Første oplægsholder var Poul Stubkjær, der er formand for netværket PropTech Denmark. Formålet med netværket er at gøre forståelsesrummet større, så branchen kan se, hvilke muligheder der byder sig i fremtiden, og hvilke af disse muligheder, der vil være relevante.

”For vi er bagud herhjemme”, mente Poul Stubkjær og viste som eksempel, at hvis man søger på ordet i Berlingskes online-søgefunktion, så kommer der nul resultater.

Poul Stubkjær opfordrede de meget opmærksomt lyttende deltagere til at lade være med at spørge, hvad PropTech er, men i stedet spørge, hvad det betyder.

”Hvad kommer PropTech til at betyde for jer, jeres forretning, og den måde I kan drive jeres forretning på fremadrettet? Hvilke trusler og hvilke muligheder er der? Det skal I spørge jer selv om”.

At Danmark er bagud, når det kommer til PropTech illustrerede Poul Stubkjær ved at vise et kort, hvor antallet af PropTech-startups i de nordiske lande figurerede. Danmark er klart sidst.

”Fremtiden er ikke noget, der kommer. Den er lige ude foran vores dør”, lød det blandt andet fra Poul Stubkjær.

Mange sider af fremtiden

Herefter viste fire danske startups, hvor mange forskellige facetter, der er af PropTech. Første virksomhed, ’ProperManaged’, blev præsenteret af Morten Krarup. Virksomheden digitaliserer, automatiserer og forenkler alt omkring udlejning af enkelte lejemål eller hele ejendommen. Blandt andet har de udviklet en simpel løsning til opkrævning af husleje.

”Vi tager alle de elementer i ejendomsadministration, der kan automatiseres og bygger selv løsningerne. Alt det vi ikke kan gøre selv, outsourcer vi til tredjeparter og laver et netværk af folk, der kan byde ind med relevante services. Vi laver en boligadministrator som et stykke software”.

Herefter præsenterede Allen Kehlet Rieck to forskellige løsninger. Først ’True Market Value’, der skal hjælpe kunderne med at finde den sande markedsværdi, når de sælger erhvervsejendomme. Et værktøj til at gøre processen mere effektiv. Derudover præsenterede han også “Prop.Exchange”, hvor den sande markedsværdi skal findes via hollandsk auktion, hvor prisen starter højt og falder.

”En tom ejendom er et tab. Jeg mener, at alle ejendomme kan sælges, hvis bare prisen er rigtig”, sagde Allan Kehlet Rieck, der har stiftet begge firmaer.

Hvor Allan Kehlet Riecks løsninger medførte lidt kritiske spørgsmål fra en deltager, var der utvetydig begejstring over den næste startup. Det var ’WelcomeBob’ ved Niels Nydam Andersen, der har lavet et produkt, som forbinder smartphonen med dørtelefonen. Så kan man låse op for folk uden at være hjemme, eller sidde i sofaen og lukke folk ind. Nøglerne er taget ud af ligningen.

”Jeg tænkte, at der var plads til forbedring. I stedet for at have stålknapper med klistermærker, der er ved at falde af, så har vi en skærm, hvor man kan scrolle igennem listen af navne, og så modtager vedkommende et videoopkald”.

Løsningen imponerede tydeligvis deltagerne.

”To spørgsmål: Hvad koster det? Og har du et visitkort?”, blev der spurgt.

Som den sidste i rækken fik Christian Ulrik Von Scholten ordet og præsenterede sin virksomhed ’NorthQ’, der skal gøre det mere effektivt at klare driften af ejendomme. Det kan være en løsning, der tilpasses alt efter behov.

”I dag findes der mange værktøjer, der kan visualisere data, men der er ikke nogen, der kan analysere dem, og det er der, vi kommer ind i billedet”.

Løft blikket

Afslutningsvis holdt Rasmus Juul-Nyholm fra Cobblestone oplæg om, hvordan de arbejder med PropTech. Han mener, at branchen ikke er IT-forskrækket, men har været drevet af automatiseringer primært. Han kaldte PropTech for en ny verden af muligheder, der har åbnet sig. Og for at se dem, skal branchen tage blikket væk fra de sædvanlige Excel-ark.

”Når man begynder at arbejde med de her nye muligheder, så rammer man den første mur, som hedder Excel. Det viser, om noget kan betale sig lige nu, og ikke om hvorvidt en investering i nogle af de produkter, som I har hørt om i dag, giver pote på sigt. Regnearket siger typisk nej. Men der er ikke nogen, der gider at bo i en dum ejendom om 10 år? Så man er nødt til at tænke på fremtiden”, sagde Rasmus Juul-Nyholm og fortsatte:

”Man er nødt til at danne sig en vision for fremtiden, for der er et slaraffenland af muligheder. Man kan famle rundt nede i kagedåsen, men man er nødt til tage den rigtige kage”.

Syv

af de ti største virksomheder i verden er tech-virksomheder i dag.

Kontakt