/ Nyheder / Forberedt på storkonflikt

Forberedt på storkonflikt

Hamstring af gær og tomme hylder, hvor brødet skulle ligge. Erindringen om storkonflikten i 1998 er gået fra fjern til nær de sidste par måneder, hvor forhandlingerne om de nye overenskomster står på. Heldigvis tyder det på, at vi denne gang undgår konflikten. Alligevel er det vigtigt at være forberedt, hvis forhandlingerne skulle bryde sammen. Heimstaden har deres beredskab klar.

Af

Heimstaden forbereder sig på en eventuel storkonflikt. Her ses adm. direktør i Heimstaden, Michael Byrgesen Hansen. Foto: Heimstaden.

”Vi håber på det bedste, men forbereder os på det værste,” siger Michael Byrgesen Hansen, adm. direktør i Heimstaden og fortsætter:

”Med gennembrudsforligene på minimalløns- og normallønsområdet og tæt ved 95 procent tilslutning til overenskomstforliget i sidste uge er en storkonflikt rykket længere væk. Selvom det er positivt, kan der stadig være en risiko for, at nogle af forbundenes medlemmer stemmer nej til forliget.”

Ikke force majeure

For ejendomsbranchen er en af de største udfordringer, at lejeloven som udgangspunkt ikke tager hensyn til, om der er indtræffer storkonflikt, generalstrejke eller lockout.

”Er man ikke specialuddannet i lejeloven, kan man let glemme, at loven – i modsætning til mange individuelle aftaler – ikke betragter strejker som force majeure. Mens lejerens rettigheder forbliver uændret, er der ikke nødvendigvis medarbejdere til at klare opgaverne,” siger Michael Byrgesen Hansen og fortsætter:

”Indtræffer en storkonflikt vil der være en del af vores serviceteknikere, synsfolk og administrationspersonale, der ikke møder op på arbejde fra den ene dag til den anden. Men vi skal stadig sikre, at vores boliglejere får den bedst mulige service i perioden. Derfor har vi en beredskabsplan klar.”

Inspireret af pandemien

Heimstaden har hentet inspiration til sin beredskabsplan ved at se tilbage på den periode, hvor samfundet lukkede ned på grund af pandemi. Fokusområderne er flyttesyn og akutte skader i ejendommen, der ikke kan vente.

”En vandhane, der drypper, eller et toilet, der småløber, kan godt udskydes, og det har lejerne også forståelse for. Hårde hvidevare, der står af, skal fikses her og nu. Ingen kan leve uden køleskab/frys, og de færreste vil undvære deres vaskemaskine i længere tid” siger Michael Byrgesen Hansen.

Heimstadens beredskab består primært af driftsledere, driftschefer, tekniske chefer og projektledere.

”Ansatte med en byggeteknisk uddannelse kan udføre de fleste småreperationer. Har vi brug for el- eller VVS-arbejde skal vi dog have hjælp udefra. Men her er vi dækket ind af et større samfundsmæssigt nødberedskab, hvis skaderne er alvorlige”.

Skulle der blive tale om en storkonflikt, er tidshorisonten heldigvis noget mere overskuelig end ved pandemien, afrunder Michael Byrgesen Hansen.

”Det er vores forventning, at regeringen vil skride ind efter 10-14 dage.”