Biodiversitet er et område med stort fokus i ejendomsbranchen og med god grund. Mange dyre- og plantearter er, særligt i de større byer, nemlig under pres. I Danmark er flere end 1.800 arter af dyr og planter i fare for at uddø.
For at hjælpe biodiversiteten på vej i Hovedstaden, har Københavns Kommune indledt en partnerskabsaftale om biodiversitet med en gruppe grundejere i kommunen. De forpligter sig til at bidrage til en række initiativer for at fremme biodiversitet på deres grunde.
En af disse er KAB, der er tilmeldt partnerskabet på vegne af AKB, Boligforeningen 3B og SAB. Og de ser stort potentiale i deltagelsen i partnerskabsaftalen:
”I KAB-Fællesskabet arbejder vi aktivt med biodiversitet og vil gerne gå endnu længere for flere vilde bier, blomster og fugle i vores boligområder. En koordineret indsats vil give mulighed for endnu bedre resultater, og med 19 – meget forskellige – partnere, ser vores boligorganisationer stort potentiale i aftalen,” siger Jens Elmelund, adm. direktør i KAB, til EjendomDanmark.
Et vigtigt skridt for byen
Partnerskabet er en del af Københavns Kommunes strategi på området, der har fokus på både at bevare og skabe ny biodiversitet samt understøtte og skabe mere viden og fællesskaber om emnet.
Og det er et vigtigt skridt for byens grønne udvikling, at aktører i branchen, der tilsammen ejer 40 procent af grundarealet i byen, tilslutter sig partnerskabsaftalen, forklarer overborgmester Sophie Hæstorp Andersen i en pressemeddelelse:
”Hvis vi skal sikre, at København også i fremtiden er en grøn by, hvor københavnerne har adgang til bynatur, og hvor biodiversiteten har gode vilkår, så er det helt afgørende, at vi handler i fællesskab. Derfor er jeg glad på naturens vegne og stolt af, at så mange aktører med ansvar for byens arealer i dag går sammen om at øge biodiversiteten i byen. Det handler om at tænke biodiversitet ind i alt lige fra udviklingen af nye byområder til renovering og nybyggeri på byens eksisterende grunde.”
Partnerskabet forpligter
De 19 partnere, der er en blanding af statslige, kommunale, offentlige og private aktører, forpligter sig til at screene og løbende monitorere deres arealer og bidrage til at skabe overblik over, hvor indsatser for biodiversitet i byen vil have den største effekt.
I partnerskabet vil der desuden være årlige møder, hvor deltagerne præsenterer og diskuterer fremskridt og erfaringer. Der vil samtidig blive oprettet et netværk til vidensdeling og blive gjort en indsats for at kommunikere indsatser og viden.
Partnerskabet vil blive revideret om to år.
Følgende partnere er med i aftalen:
- ATP Ejendomme
- Banedanmark
- Biofos
- By og Havn
- Bygningsstyrelsen
- DSB på vegne af DSB Ejendomme og DSB Ejendomsudvikling
- Freja Ejendomme
- FSB
- Hovedstadens Almennyttige Boligselskab/DAB
- Hofor
- Jeudan
- KAB på vegne af AKB, Boligforeningen 3B og SAB
- Metroselskabet
- Pension Danmark
- PFA Ejendomme
- Refshaleøens Ejendomsselskab
- Skanska
- Vibo
- Boligforeningen AAB