/ Nyheder / Farvel til et bekendtskab, der ALDRIG var ønsket

Farvel til et bekendtskab, der ALDRIG var ønsket

Af

Foto: EjendomDanmark

At vi nu står på tærsklen til en tid, hvor ejendomsvirksomheder kan gå i arv på lige fod med andre virksomheder, er på mange måder en stor politisk sejr for vores branche.

Samtidig er det et vidnesbyrd om, hvad vi som branche kan flytte, når vi står sammen i en stærk fælles organisation. Her vil jeg forsøge at løfte lidt af sløret for, hvordan en sådan succes bliver til, og hvilket benarbejde der ligger heri. Selvom der jo altid er mest, vi ikke kan fortælle.

Processen frem til vedtagelse

Forslaget om at afskaffe pengetanksreglen har længe været en politisk prioritet for EjendomDanmark.

Vi har løbende bragt det ind i vores dialog med det politiske system – senest indgik det i vores boligpolitiske udspil.

Til utallige møder har vi fortalt om pengetanksreglens uhensigtsmæssigheder – ligesom vi har præciseret fordelene ved en afskaffelse.

At sagen vandt gehør hos flere partier, ministre og folketingsmedlemmer fra Venstre, havde stor betydning for, at forslaget kom helt ind på regeringens bord. I en flertalsregering er det afgørende at tale med de helt centrale partier og kende sin besøgelsestid – så mulighederne kan gribes, når de opstår. Når vi nu ser resultatet, så er det frugten af flere års forarbejde med pengetanksreglen.

Et tålmodigt arbejde, hvor samspillet mellem EjendomDanmark og en lang række medlemmer har båret frugt. Og som har bidraget til at skabe forandringen og få forslaget med i regeringens erhvervsudspil.

Følge alting helt til dørs

Intet arbejde slutter dog, når en aftale offentliggøres. Alle i ejendomsbranchen ved, at djævlen som oftest findes i detaljen. For godt nok var der lagt op til en markant lempelse af reglerne for aktive ejendomsvirksomheder i det første udkast, men der var brug for en større klarhed om kriterierne for at blive betragtet som en aktiv ejendomsvirksomhed. Effekten for ejendomsvirksomhederne ville være mindre, hvis en aktiv ejendomsvirksomhed kun kunne tolkes som en virksomhed, der fx selv udarbejdede, forhandlede og indgik lejekontrakter med sine lejere.

Tilbage i arbejdstøjet

Selvom det for udefrakommende ville synes intuitivt, at lejekontrakter er det væsentligste for en udlejer, så ved vi, der arbejder i branchen, at lejekontrakten blot er en lille del af det at drive en aktiv ejendomsvirksomhed.

Derfor måtte EjendomDanmark tilbage i arbejdstøjet for at hjælpe embedsværk og politikere i mål med en lovtekst, der
kan rumme den meget diverse gruppe af familieejede ejendomsvirksomheder, som pryder det danske landkort.

Derfor fortsætter arbejdet, indtil forslaget er lov. Og derefter gælder det også om fortsat at skabe forståelse for, hvorfor politikerne traf den rette beslutning her.

For EjendomDanmark sker det alt sammen med det ene formål at sikre den bedst mulige løsning på branchens vegne. Vi kender i skrivende stund endnu ikke det endelige resultat af denne ekstra indsats, men det er min klare opfattelse, at der er blevet lyttet.

Med andre ord betaler vedholdenhed og gode argumenter sig, hvilket vi i EjendomDanmark er utrolig glade for på medlemmernes vegne.