/ Nyheder / Færre ledige lejeboliger: Aalborg er ikke længere storbyen med højest boligtomgang

Færre ledige lejeboliger: Aalborg er ikke længere storbyen med højest boligtomgang

I en lang periode har Aalborg været den storby, der har haft den højeste boligtomgang. Men den udvikling ser nu ud til at være vendt, efter at Aarhus har overtaget titlen. Det skyldes en markant faldende tomgang i Aalborg over de sidste tre år, lyder det fra EjendomDanmark.

Af

Aalborg er ikke længere den storby, der har den højeste tomgang. Foto: Imre Cikajlo, iStock

Der er blevet længere imellem de ledige, private udlejningsboliger i Aalborg. Det viser en ny opgørelse fra EjendomDanmark.

Boligtomgangen, der beskriver omfanget af tomme private udlejningsboliger, er nemlig på 5,1 procent i Aalborg i dette kvartal, imens den i Aarhus har rundet 5,9 procent.

Aalborg har i perioden januar 2018 til april 2022 været den storby, der har haft den højeste boligtomgang, men det ser ud til at være fortid nu.

“Der er generelt blevet bygget en del hurtigere i Aalborg end i andre danske storbyer, men nu ser efterspørgslen ud til at følge med, og det har resulteret i en lavere tomgang. Det er særligt i løbet af de seneste tre år boligtomgangen er faldet, og det er beviset på, at Aalborg har eftertragtede private udlejningsboliger. Det er glædeligt at tomgangen er faldet, på trods af usikre økonomiske tider,” fortæller Morten Marott Larsen, underdirektør i EjendomDanmark.

Det seneste år er boligtomgangen dalet med 0,5 procentpoint i Aalborg, imens den i Aarhus er steget med 1,7 procentpoint.

Stigning over hele landet

For hele landet gør det sig gældende, at tomgangen er steget med 0,6 procentpoint for den private boligudlejning i forhold til sidste kvartal. Det vil sige, at den nu er på 3,8 procent. Stigningen kommer i kølvandet på en lang periode, hvor lejeboligernes fleksibilitet har givet danskerne tryghed i en økonomisk usikker tid med energikrise og inflation.

”Selvom et usikkert ejerboligmarked generelt set har fået flere til at søge mod privat boligudlejning, så har det nu også fået flere til at vælge andre boligløsninger i den private udlejningssektor,” siger Morten Marott Larsen og uddyber: ”Man rykker måske tættere sammen på de kvadratmeter, der er til rådighed. Der er naturligvis fortsat brug for de private udlejningsboliger, men det ser ud til, at usikre økonomiske tider kan gøre det sværere at leje ud.”

De mindste boliger har den laveste tomgang

Der er dog fortsat stor efterspørgsel på de mindste boliglejemål. Det vil sige boliglejemål, der arealmæssigt er mindre end 75 kvadratmeter. Tomgangsprocenten for disse boliger er den laveste med sine 3,1 procent, og generelt ses det, at boligtomgangen bliver højere, jo større arealet er. For de største boliglejemål, over 150 kvadratmeter, er niveauet på 5,7 procent.

”Det handler om, at der er blevet bygget for få mindre boliger, og at de mindste boliger er billigere, og derfor ikke lige så let påvirkelige, når økonomien er trængt. De bliver måske faktisk endnu mere eftertragtede, siger Morten Marott Larsen.”