I ejendomsbranchen er andelen af ansatte, som ikke er danske statsborgere, kun 7%. Til sammenligning udgør udenlandsk arbejdskraft i landbruget og i hotel- og restaurationsbranchen over en tredjedel af alle beskæftigede.
Det er ellers ikke, fordi den danske ejendomsbranche ikke er åben over for udlandet. I de gode år på transaktionsmarkedet frem til 2022 stod der en udenlandsk investor på købersiden i omkring halvdelen af alle handler.
Og ifølge Danmarks Statistik udgør udenlandske firmaer 14% af alle firmaer i ejendomsbranchen målt på omsætning. Ejendomsbranchen omfatter ud over bolig- og erhvervsudlejning og ejendomsadministration også ejendomsmæglere.
Netop blandt mæglerne er der på erhvervssiden en række mæglerhuse, som enten har udenlandsk ejerskab eller et tæt partnerskab med en udenlandsk mæglerkæde.
Kontakten med lejerne
Så hvorfor er der så alligevel få udlændinge ansat i ejendomsbranchen? Når det kommer til den direkte kontakt med lejerne, som især varetages af ejendomsadministratorer, viceværter og ejendomsteknikere, skyldes de få udlændinge nok, at kommunikationen ofte foregår på dansk.
De øvrige arbejdsopgaver relateret til administration og forvaltning af ejendomme kræver også ofte både danskkundskaber og detailkendskab til de særlige danske forhold på ejendomsmarkedet, som følger af fx lejelovgivningen og øvrig regulering.
Således vil en udenlandsk investor, som går ind på
det danske ejendomsmarked, meget ofte enten indgå aftaler om administration og forvaltning af ejendommene med en dansk administrator eller asset manager eller opbygge en dansk organisation med primært danske ansatte.
Kollegaer fra mange lande
Hvor kommer den udenlandske arbejdskraft, der trods alt er i ejendomsbranchen, fra? Listen toppes af Polen efterfulgt af Ukraine og Tyskland. Langt nede på listen finder vi på 31.-pladsen Nepal, idet der ifølge statistikken er ansat 15 personer med nepalesisk statsborgerskab i den danske ejendomsbranche.
Måske er du kollega med en af dem?