/ Nyheder / EjendomDanmark: Ny vejledning fra Finanstilsynet kan føre til fald i byggeriet

EjendomDanmark: Ny vejledning fra Finanstilsynet kan føre til fald i byggeriet

Finanstilsynet er på vej med en ny vejledning om lån for udlejningsejendomme og ejendomsprojekter, der risikerer at føre til mindre belåning og dermed færre nye byggerier. Vejledningen lægger nemlig op til omfattende regler på et område, der i forvejen er tungt reguleret.

Af

Finanstilsynet har udarbejdet ”Vejledning om finansiering af udlejningsejendomme og ejendomsprojekter”, som vejleder banker og realkreditinstitutter til, hvordan de bør håndtere udlån til udlejningsejendomme og ejendomsprojekter.

Ifølge Finanstilsynet kommer vejledningen på grund af/som konsekvens af den økonomiske situation. Den skal sikre kreditinstitutterne imod større tab ved finansiering af udlejningsejendomme og ejendomsbyggerier, så der ikke ses en gentagelse af situationen under fx finanskrisen.

”Nogle af forslagene i vejledningen er fornuftige nok – også set i lyset af, at vi står på tærsklen til en krisetid. Men den nye vejledning får i høj grad karakter af at være en lang tjekliste, som vil skade sunde ejendomsinvesteringer og få byggeriet til at dale markant, hvilket kan forværre en recession” siger Morten Marott Larsen, underdirektør i EjendomDanmark.

Alt for omfattende

Vejledningen er normdannende for pengeinstitutterne og lister ca. 120 krav, som kunderne ”bør” opfylde, og ca. 80 krav, der ”skal” opfyldes, hvis man ønsker at låne penge til at investere i en ejendom.

Udkastet til vejledningen er så omfattende, at bankerne ikke kan foretage en helhedsvurdering, hvor der tages individuelle hensyn i den konkrete sag. Vejledningen indeholder blandt andet anbefalinger til, hvor høj belåning der må være på forskellige typer ejendomme, ligesom Finanstilsynet lægger op til, at nettolejeindtægterne som udgangspunkt bør være 25 procent højere end ydelserne til optagne lån med fast rente og normale afdrag.

Har allerede en effekt

Peter Lilja, der er adm. direktør i Heimdal Nordic, en dansk forvalter af lån til ejendomme, kalder vejledningen for detailregulerende:

“Udfordringen er, at vejledningens mange bestemmelser bliver tolket som pligter, hvilket allerede nu har en effekt. Samtidig er det en indgriben mod en af bankernes kernekompetencer, og jeg mener ikke, at målet bør være at forhindre banker og realkreditinstitutter i at løbe risici. Det er basalt set det de tager betaling for – og har stor erfaring i. Desværre vil markedet blive ramt over en bred kam med disse regler, til stor ugunst for branchen og samfundet.”

Kan få konsekvenser for den almindelige dansker

Ifølge EjendomDanmarks underdirektør vil det få mærkbare konsekvenser for den almindelige dansker, hvis vejledningen træder i kraft, som den er fremlagt:

”Det vil lede til et fald i boligbyggeriet, fordi det jo selvsagt bliver sværere at låne penge. Jeg er særligt bekymret for områderne, hvor der er stor efterspørgsel efter boliger. Det vil komme til at presse bolig- og lejepriserne yderligere op, hvilket i sidste ende betyder, at det bliver dyrere for den almindelige dansker at bo,” siger Morten Marott Larsen.

Could not find post with assigned ID