/ Nyheder / EjendomDanmark: Kære politikere, få styr på boligpolitikken i det nye folketingsår

EjendomDanmark: Kære politikere, få styr på boligpolitikken i det nye folketingsår

Vi har en ønskeliste klar til politikerne for det kommende folketingsår. Vi håber, at I vil bruge det nye folketingsår på at skabe ro på boligområdet, vælge bæredygtige løsninger til at øge boligudbuddet og undgå unødvendige krav, skriver Peter Stenholm i dette debatindlæg.

Af

Foto: iStock, olli0815

Efteråret er over os, og vi kan for alvor begynde at glæde os til tonerne af ‘Last Christmas’, duften af lune æbleskiver og de lysende julehjerter, der spreder julestemning i gaderne landet over.

Mens vi venter på decembermagien, har jeg allerede forberedt min ønskeseddel, men denne gang er den hverken til julemanden eller min familie – den er til de politikere, der nu tager hul et nyt folketingsår.

Forhåbentligt bliver det nemlig det hold af politikere, der præsenterer det længeventede boligpolitiske udspil, der er en del af det nuværende regeringsgrundlag.

Indgå et bredt forlig om lejeloven

Mit første ønske er, at der indgås et bredt forlig om lejeloven.

Som vi lærte om julemanden i barndommen, lærte vi også tidligt i folkeskolen en af livets vigtigste lektier – nemlig, at vi når længst, når vi arbejder sammen.

Det samme gælder her: Et bredt forlig på tværs af de største politiske partier vil sikre ro og stabilitet på boligområdet, hvilket skaber en mere forudsigelig ramme for fremtidige investeringer.

Når vi undgår for meget politisk kamp, der påvirker lovgivningen, bliver boligmarkedet langt mere attraktivt for investorer.

Det er altafgørende, hvis vi i fremtiden vil sikre mangfoldige byer og landdistrikter, hvor investeringerne tager udgangspunkt i danskernes boligpræferencer og økonomi.

Tillad at opdele ejendomme 

På min ønskeliste til det kommende boligpolitiske udspil står også en (politisk) tilladelse til at opdele ældre ejendomme.

I dag forhindrer lovgivningen, at ejendomme opført før 1966 kan opdeles i flere ejerlejligheder, men den begrænsning bør ændres, hvis vi skal øge antallet af ejerboliger i de større byer.  

Udover at være en let måde at få flere ejerboliger på, er det også en bæredygtig løsning, da det giver bedre mulighed for at udnytte eksisterende ejendomme fremfor at bygge nyt.

En anden klimavenlig løsning er at gøre det lettere at omdanne loftsrum og ældre erhvervslokaler til boliger.

Lige nu spænder det nye ejendomsskattesystem ben for den mulighed. 

Drop krav om prioriteret byggerækkefølge

Mit tredje – og for nu – sidste ønske er, at vi undgår at indføre et krav om prioriteret byggerækkefølge i byggeriet af større boligprojekter.

Det har tidligere været på tale, som en mulig løsning på at øge udbuddet af almene boliger i København.

Selvom forslaget kommer fra et sympatisk sted, frygter jeg, at effekten vil være det stikmodsatte – nemlig at der bliver bygget færre boliger samlet set.

Et krav om at bygge de mindst rentable boliger først vil forringe business-casen markant, og det er ikke holdbart i en tid med stigende renter og byggeomkostninger.  

Vi har fortsat et stort behov for flere boliger, særligt i byerne, og derfor opfordrer jeg til, at vi undgår at indføre dette krav som en del af den boligpolitiske aftale.

Kære politikere

På branchens vegne er jeg meget taknemlig for det store politiske arbejde, der er blevet lagt i den snarlige afskaffelse af pengetanksreglen i forbindelse med generationsskifte.

Jeg er glad for at der er blevet lyttet til branchen, og jeg håber at det endelige forslag får en effektiv behandling.

Jeg håber, at dette blot er begyndelsen på flere gode initiativer, der kan lette byrderne for ejendomsbranchen.

Så kære politikere – jeg har tålmodigheden til at vente lidt længere end til 24. december for at få mine ønsker opfyldt.

Men jeg håber, at I vil bruge det nye folketingsår på at gribe muligheden for at skabe ro på boligområdet, vælge bæredygtige løsninger til at øge boligudbuddet og undgå unødvendige krav, der hæmmer investeringer i ejendomme.

Det vil være en gave, der fortsætter med at give – også længe efter julen er forbi.

Det sker