Usikre økonomiske tider og en stor usikkerhed om ejerboligerne har for alvor sat skub i markedet for lejeboliger.
Lige nu er tomgangsniveauet fordelt på bolig, kontorer og erhverv på det laveste i 13 år. Det vil sige, at meget få lejemål står tomme, og at det dermed er sværere at få fat på en lejebolig end tidligere.
”Efterspørgslen efter lejeboliger er høj lige nu. Den økonomiske usikkerhed får flere til at søge mod lejeboliger, fordi det er et sikkert og fleksibelt valg, hvor man ikke skal frygte prisfald,” siger Morten Marott Larsen, underdirektør i EjendomDanmark, og fortsætter:
”Men når der er så mange om buddet, er det vigtigt, at man er ekstra opmærksom på, hvordan man griber sin boligsøgning an. Det er afgørende, at man er vågen og målrettet – særligt hvis man leder efter bolig i de større byer. Vi vil til enhver tid anbefale de professionelle ejere og administratorer.”
EjendomDanmark har derfor samlet en række gode råd til dig, der søger en lejebolig.
Syv gode råd til din boligsøgning
1. Undersøg udlejeren grundigt
Nogle kan finde på at udnytte desperate boligsøgende. Derfor bør du altid undersøge, hvem udlejeren af din nye bolig reelt er, hvis du ikke kender firmaet. På tinglysning.dk eller ois.dk kan du se, hvem der ejer og administrerer ejendomme. Det vigtigste er, at du altid bruger din sunde fornuft, så du undgår at blive snydt.
2. Se boligen, før du skriver under
Vi anbefaler, at du aftaler en fremvisning af boligen med din kommende udlejer, før du skriver under på en lejeaftale. Lad være med at overføre penge til en udlejer, før du har set boligen og lavet en aftale om, hvornår den først indbetaling skal ske.
3. Overfør penge elektronisk
Betal aldrig kontante beløb ved en fremvisning eller som betingelse for, at du må underskrive en lejeaftale. Professionelle ejere og administratorer foretrækker at modtage alle indbetalinger elektronisk, fordi det giver en tryghed for begge parter, da der er dokumentation for din indbetaling.
4. Hav styr på forventningerne
Det kan gøre boligjagten væsentligt lettere, hvis du justerer dine krav og forventninger. Det kan være, at du skal udvide dit søgeområde eller starte et bofællesskab, så I er flere til at betale huslejen.
5. Udnyt dit eget netværk
Du kan lave et opslag til de sociale medier, hvor du fortæller om din boligsøgning, som du kan bede dit netværk om at dele. Her er det særligt vigtigt, at du husker at beskrive hvem du er, hvad dit budget er og hvor du ønsker at bo.
6. Læs dokumenterne grundigt igennem
Inden du skriver under på en lejekontrakt, er det vigtigt, at du læser dokumenterne grundigt igennem for at være sikker på, at alt er som det skal være. Få hjælp, hvis du er i tvivl om, hvad du skriver under på.
7. Dokumenter stand ved indflytning
Når du flytter ind, er det en god idé at gennemgå lejemålet og dokumentere det ved at tage billeder. Hos professionelle ejere og administratorer bliver du indkaldt til et indflytningssyn, ligesom du også har 14 dage efter indflytning til at indberette fejl og mangler til udlejer.