/ Nyheder / Efterspurgte lejeboliger: Syv gode råd til at finde den rette bolig

Efterspurgte lejeboliger: Syv gode råd til at finde den rette bolig

Et historisk lavt tomgangsniveau viser, at der i øjeblikket er stor rift om lejeboligerne. EjendomDanmark har derfor samlet syv gode råd til de boligsøgende, der netop nu leder efter et nyt hjem.

Af

Usikre økonomiske tider og en stor usikkerhed om ejerboligerne har for alvor sat skub i markedet for lejeboliger.

Lige nu er tomgangsniveauet fordelt på bolig, kontorer og erhverv på det laveste i 13 år. Det vil sige, at meget få lejemål står tomme, og at det dermed er sværere at få fat på en lejebolig end tidligere.

”Efterspørgslen efter lejeboliger er høj lige nu. Den økonomiske usikkerhed får flere til at søge mod lejeboliger, fordi det er et sikkert og fleksibelt valg, hvor man ikke skal frygte prisfald,” siger Morten Marott Larsen, underdirektør i EjendomDanmark, og fortsætter:

”Men når der er så mange om buddet, er det vigtigt, at man er ekstra opmærksom på, hvordan man griber sin boligsøgning an. Det er afgørende, at man er vågen og målrettet – særligt hvis man leder efter bolig i de større byer. Vi vil til enhver tid anbefale de professionelle ejere og administratorer.”

EjendomDanmark har derfor samlet en række gode råd til dig, der søger en lejebolig.

Syv gode råd til din boligsøgning

1. Undersøg udlejeren grundigt

Nogle kan finde på at udnytte desperate boligsøgende. Derfor bør du altid undersøge, hvem udlejeren af din nye bolig reelt er, hvis du ikke kender firmaet. På tinglysning.dk eller ois.dk kan du se, hvem der ejer og administrerer ejendomme. Det vigtigste er, at du altid bruger din sunde fornuft, så du undgår at blive snydt.  

2. Se boligen, før du skriver under

Vi anbefaler, at du aftaler en fremvisning af boligen med din kommende udlejer, før du skriver under på en lejeaftale. Lad være med at overføre penge til en udlejer, før du har set boligen og lavet en aftale om, hvornår den først indbetaling skal ske.

3. Overfør penge elektronisk

Betal aldrig kontante beløb ved en fremvisning eller som betingelse for, at du må underskrive en lejeaftale. Professionelle ejere og administratorer foretrækker at modtage alle indbetalinger elektronisk, fordi det giver en tryghed for begge parter, da der er dokumentation for din indbetaling.

4. Hav styr på forventningerne

Det kan gøre boligjagten væsentligt lettere, hvis du justerer dine krav og forventninger. Det kan være, at du skal udvide dit søgeområde eller starte et bofællesskab, så I er flere til at betale huslejen. 

5. Udnyt dit eget netværk

Du kan lave et opslag til de sociale medier, hvor du fortæller om din boligsøgning, som du kan bede dit netværk om at dele. Her er det særligt vigtigt, at du husker at beskrive hvem du er, hvad dit budget er og hvor du ønsker at bo.

6. Læs dokumenterne grundigt igennem

Inden du skriver under på en lejekontrakt, er det vigtigt, at du læser dokumenterne grundigt igennem for at være sikker på, at alt er som det skal være. Få hjælp, hvis du er i tvivl om, hvad du skriver under på.

7. Dokumenter stand ved indflytning

Når du flytter ind, er det en god idé at gennemgå lejemålet og dokumentere det ved at tage billeder. Hos professionelle ejere og administratorer bliver du indkaldt til et indflytningssyn, ligesom du også har 14 dage efter indflytning til at indberette fejl og mangler til udlejer.

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.