/ Nyheder / Dystert forvarsel: Branche venter tab på både den lange og korte bane

Dystert forvarsel: Branche venter tab på både den lange og korte bane

Halvdelen af ejendomsbranchen forventer betydeligt tab som følge af coronakrisen – men optimismen er dog steget lidt siden coronakrisen var på sit højeste. Det viser ny undersøgelse fra EjendomDanmark.

Af

Ejendomsbranchen forventer tab. Foto: Brzozowska, iStock

År 2020 har nok på alle måder været anderledes, end nogen havde forudset. Og når EjendomDanmarks Ejendomspanel ser på fremtiden, er det med dystre udsigter. Hver anden deltager forventer tab for branchen på mellem 11 og 30 procent. Tab kan for eksempel være manglende udlejning af lokaler, faldende ejendomsværdier og huslejer, der ikke bliver betalt:

”Tab i den størrelsesorden kommer til at kunne mærkes ude i virksomhederne. Derfor er det vigtigt, at samfundet er i gang, så vi kan begynde at se fremad i både vores og alle andre brancher,” siger Jannick Nytoft.

Det positive er, at ejendomspanelet – om end stadigt med mørke skyer – er mere optimistisk end i marts, hvor panelet fik samme spørgsmål. Dengang var det 22 %, der forventede tab på under 1-10 % – nu er den andel steget til 35 %. En forskydning mod mindre tab hele vejen igennem:

”Den spirende optimisme der gør, at samfundet åbnes, vil selvfølgelig også forplante sig til ejendomsbranchen, hvor der nu er større tiltro til, at samfundet kan genåbne og genrejse sig. Men vi kan altså også se, at over 90 procent mener, at krisen vil sætte spor på den lange bane,” siger Jannick Nytoft.

Der er nemlig ikke stor forskel på tidsperspektivet i de forventede tab. Uanset om panelet spørges ind til fremtidsudsigterne 6 eller 12 måneder længere fremme, forventer branchen, at der kommer udfordringer og tab.

1 ud af 4 projekter på hold

Det er svært at sætte nyt i gang, når der er usikkerhed om fremtiden. Det gør sig også gældende i ejendomsbranchen, hvor knap hver fjerde har sat ombygnings- eller moderniseringsprojekter i stå – og det alene på grund af coronakrisen og den tilhørende økonomiske krise:

”Det er dyrt at modernisere og renovere – det ved alle, der har stået i et sådant projekt. Når vi så skalerer op i den professionelle liga, taler vi dyre projekter, lange tidsperspektiver og derfor et stort behov for sikkerhed. Derfor er der naturligt nok en vis tilbageholdenhed, når der er mange usikre parametre. Men det er vigtigt, at vi som samfund får genskabt trygheden for renoveringer, fordi det fx også skaber mange job inden for byggebranchen,” siger Jannick Nytoft.

Could not find post with assigned ID